Ucraina raportează cele mai dure atacuri separatiste asupra poziţiilor sale din luna februarie

Un soldat ucrainean caută acoperire în timpul unor lupte între trupele guvernamentale şi rebelii separatişti pro-ruşi în satul Luganske din Doneţk, 1 august 2015.
Un soldat ucrainean caută acoperire în timpul unor lupte între trupele guvernamentale şi rebelii separatişti pro-ruşi în satul Luganske din Doneţk, 1 august 2015. (Captură Foto)

Ucraina a acuzat luni rebelii pro-ruşi că au susţinut cele mai grele atacuri de artilerie din ultimele şase luni asupra poziţiilor guvernamentale şi a avertizat că aceste conflicte se intensifică, în ciuda existenţei unui acord de pace fragil, conform Reuters.

Armata ucraineană a declarat că 400 de luptători separatişti pro-ruşi, susţinuţi de tancuri, au atacat forţele guvernamentale în zona satului Starohnativka, situat la 50 km nord de oraşul-port Mariupol, care încă se află sub controlul Kievului. Deţinerea controlului asupra acestui oraş ar putea ajuta rebelii să formeze un coridor către peninsula ucraineană Crimeea, pe care Rusia a anexat-o anul trecut.

Un acord de încetare a focului, semnat la mijlocul lunii februarie, nu a reuşit să oprească violenţele din estul Ucrainei. Ambele tabere se acuză reciproc în mod regulat de încălcarea termenilor acestui acord şi aproape zilnic sunt raportate victime.

Discutând despre aceste ultime atacuri, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Andrei Lisenko a declarat luni că este vorba de cele mai dure lupte purtate de cele două tabere de la bătălia pentru oraşul Debalţevo din luna februarie.

Trupele ucrainene au oprit ofensiva, folosindu-şi artileria şi recuperând terenul pierdut, a adăugat Lisenko.

Comandantul senior al separatiştilor Eduard Basurin a negat că rebelii au atacat trupele guvernamentale şi a acuzat Ucraina că a bombardat intens poziţiile rebele, a raportat serviciul de presă al separatiştilor DAN.

Un alt purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Iaroslav Chepurny, a declarat că acest incident arată că oraşul Mariupol rămâne sub ameninţarea separatiştilor.

Un soldat ucrainean a fost ucis, un altul a fost dat dispărut în acţiune, iar alţi 16 au fost răniţi în weekend, a declarat luni Lisenko.

În Washington, John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat că SUA este îngrijorată de intensificarea atacurilor, care au provocat moartea a 3 soldaţi ucraineni şi rănirea altor 35 în ultimele câteva zile, susţine Reuters.

Kirby a declarat că Ucraina a raportat luni 127 de atacuri din partea separatiştilor şi, în acelaşi timp, a condamnat un atac desfăşurat în weekend în care patru maşini ale misiunii OSCE au fost incendiate în Doneţk.

Conform datelor ONU, peste 6.500 de oameni au murit în luptele izbucnite în aprilie 2014 în estul Ucrainei între trupele guvernamentale şi rebelii separatişti susţinuţi de Rusia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe