Ursula von der Leyen: Germania suferă de un deficit de lucrători

Ursula von der Leyen, ministrul german al muncii şi afacerilor sociale, are o problemă la care colegii săi europeni pot doar să viseze: ministrul se confruntă cu un deficit tot mai mare de lucrători în cea mai mare economie a Europei, în special în rândul forţei de muncă calificate, scrie Financial Times (FT) pe marginea unui interviu cu oficialul german.
Ursula von der Leyen, ministrul german al muncii şi afacerilor sociale. (Sean Gallup / Getty Images)
Epoch Times România
15.04.2013

Ursula von der Leyen, ministrul german al muncii şi afacerilor sociale, are o problemă la care colegii săi europeni pot doar să viseze: ministrul se confruntă cu un deficit tot mai mare de lucrători în cea mai mare economie a Europei, în special în rândul forţei de muncă calificate, scrie Financial Times (FT) pe marginea unui interviu cu oficialul german.

'Populaţia cu vârsta cuprinsă între 15 şi 65 de ani este în scădere [în Germania]', explică aceasta. 'Dacă privim la următorii 15 ani şi nu ne schimbăm modul de a acţiona - adică soluţia - vom avea o potenţială penurie de 6 milioane de persoane pe piaţa forţei de muncă, aproximativ echivalentă cu numărul de lucrători activi din Bavaria', a explicat ministrul.

Cu toate aceste, în restul zonei euro, cea mai mare provocare socială în ţări precum Italia, Franţa şi Spania este şomajul, în special în rândul tinerilor, în condiţiile în care numărul şomerilor a atins cifre record din momentul în care recesiunea şi măsurile de austeritate au afectat piaţa forţei de muncă. Atât în Spania cât şi în Grecia, numărul şomerilor tineri este de peste unul din doi.

Pentru doamna von der Leyen, cea mai puternică femeie din guvernul german după cancelarul Angela Merkel, potrivit FT, rezolvarea problemei necesită reforme fundamentale atât în centrul zonei euro, cât şi la periferia acesteia.

În Germania, ministrul german susţine că reforma necesită promovarea mai multor femei în posturile calificate, convingerea vârstnicilor de a rămâne mai mult în cadrul forţei de muncă, instruirea lucrătorilor tineri pentru a avea abilităţi mai bune, şi atragerea de mai mulţi lucrători imigranţi calificaţi. În ceea ce priveşte restul Europei, von der Leyen militează pentru exportarea sistemului german de parteneriat public-privat legat de pregătirea profesională şi pentru încurajarea unei mai mari mobilităţi a a lucrătorilor tineri din străinătate care doresc să lucreze ca traineri în Germania, unde angajatorii au probleme în a-şi găsi personal.

Potrivit FT, von der Leyen este în poziţia incomodă de a fi cel mai vehement susţinător al reformei sociale într-un guvern de coaliţie conservator, condus de Angela Merkel. Cu toate acestea, într-un an electoral în care guvernul este atacat de Partidul Social Democrat de opoziţie că acordă prea puţină atenţie dreptăţii sociale, ministrul va fi, probabil, un jucător-cheie în planul lui Merkel de a confisca centrul politicii germane.

Subiectul pentru care ministrul german a depus cele mai multe eforturi priveşte necesitatea reconcilierii dintre viaţa profesională şi de familie pentru mamele şi taţii în Germania.

'Dacă ne uităm la cât timp lucrează femeile din Germania, veţi vedea că 45% lucrează part-time', 'ceea ce în Germania înseamnă, în medie, 18,6 oră pe săptămână, cel mai mic număr de ore din Europa', explică von der Leyen, adăugând că există o atitudine profund înrădăcinată că mama trebuie să stea acasă cu copiii.

În vârstă de 54 de ani, de profesie medic, von der Leyen este mama a şapte copii, într-o ţară în care rata medie de fertilitate este de 1,4, iar populaţia este în declin.

În calitate de ministru al familiei în primul guvern Merkel, von der Leyen a fost responsabilă pentru introducerea concediului de maternitate plătit şi pentru taţi, cât şi pentru negocierea (cu landurile germane şi cu consiliile locale) a unui nou sistem care garantează fiecărui copil, începând de la vârsta de un an, dreptul la îngrijire. Sistemul ar urma să intre în vigoare de la 1 august 2013.

În prezent, von der Leyen intenţionează să introducă legislaţia care impune angajatorilor să garanteze mamelor un 'drept de întoarcere', dacă acestea doresc să-şi petreacă peste un an în concediu de maternitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor