Creşte sprijinul faţă de efortul european de luptă împotriva paradisurilor fiscale
alte articole
Efortul UE de a combate paradisurile fiscale a luat amploare în cursul weekend-ului, în contextul în care numărul ţărilor care sunt de acord să facă schimb de informaţii bancare s-a dublat, scrie New York Times.
Ministrul ceh de finanţe, Miroslav Kalousek, a promis să se alăture demersului în direcţia mai multor schimburi automate de înregistrări bancare, ce beneficiază deja de sprijin din partea Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Italiei şi Spaniei, a declarat duminică un purtător de cuvânt din partea reprezentanţei cehe la UE. Acesta a precizat că ministrul ceh şi-a asumat acest angajament sâmbătă, cu prilejul reuniunii de două zile a miniştrilor de finanţe europeni, de la Dublin, unde Polonia, urmată de Belgia, Olanda şi România, au subscris de asemenea la această iniţiativă, făcând ca numărul ţărilor care sprijină demersul să se cifreze la zece.
Campania este sprijinită puternic de ministrul francez de finanţe, Pierre Moscovici. Pentru Franţa, problema a devenit mai urgentă după demisia lui Jérôme Cahuzac din funcţia de ministru pentru buget, după ce acesta a recunoscut că are un cont în Elveţia, pe care l-a negat anterior.
'Creşterea interesului în state membre ale UE faţă de progres şi acţiune în lupta împotriva fraudei este extrem de binevenită', a declarat sâmbătă Algirdas Semeta, comisarul european pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă, după reuniunea de două zile în care miniştrii au discutat adoptarea unor legi la nivel european, modelate după ''Legea de conformare fiscală a conturilor străine ('Foreign Account Tax Compliance Act', FATCA), o iniţiativă a SUA de a depista conturi ascunse peste mări.
'Instrumentele sunt deja pe masă, aşteptând să fie însuşite', a declarat Semeta, referindu-se la planurile europene de a oferi schimburi mai mari de informaţie cu privire la dobânzile încasate pe economii, inclusiv privind trusturi şi fundaţii.
Semeta a declarat că lupta europeană împotriva evaziunii fiscale s-ar putea extinde în cele din urmă la dividende, câştiguri de capital şi redevenţe, majorând semnificativ veniturile obţinute de trezoreriile naţionale. El a încurajat totodată ţările să stabilească o dată - se prevede în prezent 2017 - când aceste venituri vor fi examinate minuţios.
Europa este, de asemenea, presată în vederea unei mai mari transparenţe în raportul recent publicat care investighează mii de conturi bancare off-shore şi companii-scoică ('shell companies'') şi în perspectiva unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din G-20, de joi, la Washington, unde se aşteaptă să fie discutată transparenţa fiscală.
În cazul Franţei, guvernul socialist al lui François Hollande a fost profund stânjenit de dezvăluirile potrivit cărora Cahuzac deţine contul elveţian într-un moment de dificultăţi economice pentru mulţi francezi. Moscovici s-a aflat în fruntea apelurilor de reformă, cu prilejul unei conferinţe de presă convocată precipitat la 12 aprilie.
'Este foarte important să asigurăm că cetăţenii pot avea încredere în eficienţa şi echitatea sistemelor noastre fiscale', a spus Moscovici, flancat de ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, cancelarul eşicherului, George Osborne, şi miniştrii din Polonia, Spania şi Italia.
Iniţiativa ar trebui să acopere în cele din urmă 'toate tipurile de venituri' şi ar fi similară cu FATCA, a detaliat Moscovici.
Un paradis fiscal european, Luxemburgul, a cedat unei astfel de presiuni la 10 aprilie şi a declarat că va începe transmiterea de detalii privind clienţii săi străini către guvernele ţărilor de origine.
Austria s-a opus însă convenirii unui schimb automat de informaţii bancare între ţările UE. Cancelarul austriac Werner Faymann a sugerat recent că discuţiile sunt posibile, iar oficiali europeni au afirmat că au crezut că Austria va face concesii în cele din urmă. Dar ministrul de finanţe al ţării, Maria Fekter, nu a dat semne că ar da înapoi.
''Vom lupta pentru secretul bancar', a declarat Fekter sâmbătă. 'Nu suntem un paradis fiscal', a spus ea. O zi mai devreme Fekter a încercat să înfăţişeze Marea Britanie drept unul dintre cele mai mari paradisuri fiscale ale Uniunii.
George Osborne a declarat, vineri, că face presiuni pentru o mai mare transparenţă din partea Insulelor Cayman şi Insulelor Virgine britanice.
Mai multe ţări europene sunt aşteptate să se alăture campaniei în următoarele săptămâni, după ce Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, a declarat vineri că cei 27 de lideri ai blocului vor discuta problema la o reuniune a liderilor de luna viitoare, la Bruxelles.