UPDATE - Proteste în ţară şi în Diaspora pentru dreptul românilor la alegeri libere

Protest pentru alegeri libere, Piaţa Universităţii, Bucureşti.
Protest pentru alegeri libere, Piaţa Universităţii, Bucureşti. (Epoch Times)

20:20: Protestul din Piaţa Universităţii s-a încheiat.

20:05 - Protestul din Piaţa Universităţii se apropie de final. Au mai rămas în jur de 50-70 de oameni. Unul dintre protestatarii a anunţat, la portavoce, că un nou protest va avea loc luni, la ora 18:00 - 18:30, relatează Hotnews.ro

20:04 - Potrivit Digi24, protestele de la Paris, Madrid, Londra şi Dublin s-au încheiat.

20:00 - Numărul manifestanţilor din piaţa Universităţii începe să scadă. Au mai rămas în jur de 150 de persoane.

19:20 - Câteva sute de persoane protestează la Galaţi împotrivia Guvernului Ponta. Cetăţenii scandează: "Hoţii", "Lăsaţi-i să voteze", "Ponta nu uita, România nu-i a ta", îndemându-i totodată pe trecători să meargă la vot pe 16 noiembrie, relatează Mediafax.

Oamenii au pancarte cu mesaje precum "Ieri în Timişoara, azi în toată ţara", "Ghinion. Galaţiul s-a trezit din somn", "Libertate", "Respect Diaspora", "Mai multe secţii de votare" sau "Nu ne cenzuraţi la vot".

O acţiune similară are loc în Suceava, unde aproximativ o sută de persoane au ieşit în stradă. "Diaspora s-a unit, Ponta eşti mazilit!" sau "Ponta, te caută DNA", sunt mesajele pe care le transmit sucevenii.

Cetăţenii Sucevei au scandat "Jos Ponta", "Mincinoşii!" sau "Demisia!". Ulterior aceştia au plecat în marş spre sediul Primăriei, cântând imnul naţional, după care s-au întors pe esplanada din zona centrală, scandând "Jos comuniştii".

18:45 - În jur de 300 de persoane s-au strâns deja în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Unul dintre protestatari a recitat la megafon poezia scrisă de liderul PRM, Vadim Tudor, premierului Victor Ponta.

Se scandează: "Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse", "DNA, DNA, scapă-ne şi de Ponta", sau "Ponta, nu uita, eşti mai rău ca ebola!"

De cealaltă parte, un grup de circa 20 de pensionari care se opun protestului scandează împotriva lui Traian Băsescu, a Monicăi Macovei şi a DNA.

***

Decişi să îşi apere dreptul la alegeri libere, românii au ieşit duminică din nou în stradă, pentru a doua seară consecutiv, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă modul în care de modul Guvernul român a înţeles să organizeze alegerile prezidenţiale în Diaspora. Reamintim ca mii de români din străinătate nu şi-au putut exercita dreptul la vot la primul tur de scrutin al alegerilor pentru Cotroceni, deşi au stat ore în şir la cozi interminabile.

Duminică după-amiază sunt anunţate proteste Londra, Paris, Madrid, Viena, Berlin, Dublin, precum şi într-o serie de oraşe din România.

Braşov

În România, protestele au început la Braşov unde aproximativ 200 de manifestanţi şi-au exprimat solidaritatea faţă de românii din Diaspora şi au scandat împotriva lui Victor Ponta. Însă de data aceasta au ajuns la faţa locului şi simpatizanţii ai PSD, astfel că între cele două tabere şi jandarmi au avut loc îmbrânceli şi drept urmare, potrivit gândul.info, două persoane au fost duse la Poliţie.

Manifestaţia celor din Braşov a debutat cu intonarea imnului "Deşteaptă-te, române!", după care s-au auzit lozinci precum "Jos Ponta", "Jos labele de pe justiţie", "Vrem vot corect", "Jos Guvernul".

Bucureşti

Oamenii au început să se strângă începând cu ora 17:00, în Piaţa Universităţii, loc devenit deja simbolic pentru societatea civilă. Potrivit Hotnews.ro, la ora 17:40 se strânseseră aproximativ 100 de protestatari şi câţiva jandarmi.

18:00 - Numărul manifestanţilor a ajuns undeva la 150 de persoane. Se scandează: "Ponta nesimţit, pe români i-ai umilit", "Jos Ponta, jos, eşti un mincinos", "Ponta reales la al 15-lea congres".

Manifestanţii au cântat şi imnul naţional. Ulterior a venit şi un grup de 10 pensionari care, agitând un steag al României, îl laudă pe Victor Ponta şi pe realizatorul Antena 3, Mihai Gâdea şi se plâng de regimul Băsescu.

18:17 - Pensionarii strigă "După Voiculescu să intre şi Băsescu", "DNA, DNA, acolo e mafia!", "Băsescu la puşcărie!".Aceştia îi acuză pe protestatari că au fost plătiţi de fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, pentru a veni la protest.

Un protestatar le-a oferit 50 de lei la pensionari pentru a pleca acasă, intrebandu-i dacă au primit mai mult.

Madrid

18:08 - Zeci de români s-au dus la Ambasada României din Madrid şi protestează

Vienna

17:30 - Românii din Austria protestează în faţa Ambasadei României din Viena.

Dublin

17:20 - Românii protestează protestează în faţa Ambasadei României din Irlanda.

Paris

17:10 - Aproximativ 300 de români protestează la Paris, în Piaţa Drepturilor Omului din Trocadero cerând să li se respecte dreptul la vot la alegerile din turul doi. Aceştia sunt înarmaţi cu pancarte, steaguri şi eşarfe tricolore, potriviti digi24.ro. Nimeni nu îşi exprimă poziţia politică, simpatizanţii ambilor candidaţi cerând acelaşi lucru - dreptul de a vota liber.

Milano

16:30 - Potrivit gandul.info, Organizaţia românilor din Milano nu a obţinut autorizaţie de protest, astfel că acesta nu a mai putut avea loc. Voluntarii ONG-ului au transmis că îi vor asista pe românii care vor veni pe 16 noiembrie să voteze, cu formulare şi informaţii.

Londra

16:15 - Zeci de români cer să le fie respectat dreptul la vot în faţa Ambasadei României la Londra. Deşi grupul nu a primit autorizaţie să protesteze, potrivit legilor britanice, nu este nevoie de o astfel de autorizaţie pentru demonstraţiile statice.

17:40 - În jur de 160 de români solicită MAE din România să deschidă mai multe secţii de vot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne