UPDATE. Marian Oprişan, audiat în "Dosarul Referendumului"
alte articole
UPDATE - "Pentru consolidarea statului de drept, acest dosar este o jignire la adresa judecătorilor, pentru că este un dosar politic. Liviu Dragnea nu a încălcat legea. Am stabilit împreună să ne facem datoria faţă de România", a declarat Marian Oprişan la ieşirea de la audieri, potrivit Agerpres.
Baronul PSD le-a vorbit procurorilor despre modul în care organizaţia judeţeană a partidului din Vrancea şi-a mobilizat activul de partid în ziua referendumului din 2012, precum şi despre aplicaţia informatică folosită de PSD pentru a contabiliza prezenţa la vot.
Marian Oprişan susţine că el şi colegii săi de partid din Vrancea nu şi-au făcut decât datoria - "aceea de a participa activ pentru a stimula participarea cetăţenilor la vot".
Totodată, Opirşan a explicat că, la nivelul judeţului Vrancea, PSD şi-a creat structuri pentru fiecare secţie de votare din oraşe, iar membrii de partid au avut misiunea să meargă din casă în casă pentru a convinge alegătorii să iasă la vot.
"Majoritatea organizaţiilor de partid au asemenea structuri în jurul secţiilor de votare din oraşe şi municipii. Practic, un responsabil de scară îşi cunoaşte vecinii şi în ziua votului merge din casă în casă şi le spune că e de datoria lor să voteze. În democraţiile consolidate, precum în SUA, cetăţenii sunt aduşi în mod organizat cu autocarul. Vine autocarul, opreşte la 500 de metri de secţia de votare, iar activistul republican sau democrat face prezenţa. La noi impropriu se numeşte turism electoral", a precizat Marian Oprişan.
În ceea ce priveşte aplicaţie informatică care indica prezenţa la vot, şeful CJ Vrancea a explicat că şi cei de la PDL au folosit una asemănătoare la alegerile parlamentare din 2008 şi prezidenţiale din 2009, chiar cu ajutorul STS.
***
Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, s-a prezentat luni, la Curtea Militară de Apel, pentru a fi audiat în calitate de martor în celebrul dosar al fraudării referendumului din 2012 în care este judecat şi preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, informează Agerpres.
La ultimul termen din dosar, magistraţii Curţii Supreme au aprobat cererea premierului Victor Ponta de a fi auditat ca martor, astfel că acesta urmează să se prezinte luni în faţa instanţei.
Dosarul "Fraudă la Referendum", în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, a fost înregistrat la ÎCCJ în 7 octombrie 2013 iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie.
Dragnea a fost acuzat de procurori că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, din 29 iulie 2012, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.
În conformitate cu procurorii anticorupţie, actualul ministru al dezvoltării regionale ar fi creat şi coordonat un sistem naţional de influenţă prin care ar fi fraudat votul la referendum, din anchetele procurorilor reieşind că acesta ar fi folosit 10 metode diverse în scopul fraudării votului - precum votul multiplu, turismul electoral, dar şi falsificarea de semnături.
Pentru mai multe informaţii despre acest dosar intraţi aici
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.