UPDATE: Legea votului prin corespondenţă intră în linie dreaptă. Senatul a dat undă verde

Mult aşteptata lege a votului prin corespondenţă va fi votată astăzi de Senat. Există însă temeri că rezultatul nu va fi chiar ceea ce-şi doresc românii, ba chiar dimpotrivă.
Lucrări în Plenul Senatului (Epoch Times România)
Loredana Diacu
19.10.2015

UPDATE: Cu 117 voturi ''pentru'' şi 10 ''împotrivă'', Senatul a adoptat legea votului prin corespondenţă. Aceasta se va aplica la alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare.

În baza unui amendament adus de Comisia de cod electoral propunerii, alegătorii din afara graniţelor îşi vor putea exprima votul în alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare înscriindu-se în Registrul Electoral cu opţiunea "vot prin corespondenţă". Alegătorii vor putea să opteze pentru această procedură printr-o cerere scrisă transmisă ambasadei sau printr-un formular online, relatează Agerpres.

Alegătorii vor trebui să depună o cerere scrisă, personal sau transmisă prin poştă, la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, la care vor anexa o copie a paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate şi a documentului care dovedeşte reşedinţa, în cazul cetăţenilor cu reşedinţa în străinătate.

De asemenea, alegătorii pot opta pentru completarea formularului electronic pus la dispoziţie online de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la care anexează o fotografie a paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate şi a documentului care dovedeşte reşedinţa, în cazul cetăţenilor cu reşedinţa în străinătate.

Comisia de specialitate a mai adus un amendament acestei legi, care prevede că biroul electoral pentru votul prin corespondenţă asigură, în ziua votării, după închiderea urnelor (după ora 21,00), desigilarea plicurilor, numărarea voturilor şi consemnarea rezultatelor votului în procesele verbale.

Asigurarea sediilor şi dotarea birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă va reveni exclusiv Guvernului.

For decizional pe acest proiect este Camera Deputaţilor.

***

Pusă pe repede înainte de PSD în Parlament, după tergiversări de aproape un an, legea votului prin corespondenţă se apropie de adoptare.

Proiectul de act normativ, încredinţat spre elaborare Autorităţii Electorale Permanente urmează să fie discutat marţi, în Comisia de Cod Electoral şi, după-amiază, va intra la vot în Senat. For decizional pe această lege, îndelung aşteptată de Diaspora, este Camera Deputaţilor.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, mai exact marţi 13 octombrie, Comisia pentru Cod electoral a dat undă verde proiectului de lege privind votul prin corespondenţă redactat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Parlamentarii Comisiei pentru Cod electoral şi-au însuşit proiectul cu majoritate de voturi, atât reprezentanţii PNL cât şi PSD (partide, teoretic, în opoziţie) susţinând în şedinţă că votează textul AEP fără obiecţii, iar observaţiile tehnice le vor depune ca amendamente în faza procedurii parlamentare.

Potrivit textului propus de AEP, votul prin corespondenţă ar urma să se aplice la alegerile prezidenţiale, parlamentare şi europarlamentare.

Merită menţionat că adoptarea unei legi a votului prin corespondenţă a intrat în procedură accelerată după ce liberalii au intrat în grevă japoneză, încercând să arunce răspunderea pentru trenarea adoptării unui astfel de proiect legislativ în cârca PSD. Social-democraţii au ridicat mingea servită la fileu de liberali, preluând şefia Comisiei de Cod electoral, abandonată de Voicu (fără vreun motiv temeinic, potrivit societăţii civile) şi punând presiune pe AEP, organism neutru, să elaboreze această lege.

În atari circumstanţe, reprezentanţii societăţii civile au tras un semnal de alarmă, arătând că avem în faţă două scenarii, şi anume, fie ca legea să nu iasă în timp util pentru a produce efecte în 2016, caz în care românii din Diaspora riscă să stea din nou la cozi, fie, mai rău că, în populismul lor, politicienii să adopte, pe repede-înainte, o lege cu deficienţe majore.

"Avem în faţa două scenarii. Unul e prost, celălalt e şi mai prost. Cel mai prost e că nu se va reuşi adoptarea unei legi a votului prin corespondenţă decât foarte târziu, şi legea nu va putea fi aplicată. Dar asta nu e un lucru foarte rău. Căci legea alegerilor parlamentare spune că indiferent dacă în Disapora votează 60.000 de oameni sau 600.000. sau 6.000.000. tot patru deputaţi şi doi senatori sunt aleşi. Şi atunci miza votului prin corespondenţă la alegerile parlamentare e mai mult simbolică.

Celălalt scenariu este că se va reuşi adoptarea în mare viteză a unei legi dar această lege a votului prin corespondenţă este o lege cu multe capcane tehnice şi dacă nu e bine gândită, riscăm să iasă o lege proastă, care să pună bariere birocratice extrem de greu de trecut şi să avem un număr foarte mic de oameni care vor vota, fie să deschidă porţi largi de tot pentru fraude electorale", explica recent sociologul Micea Kivu, reprezentant al coaliţiei Politică fără Bariere

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor