Universităţile britanice de elită se confruntă cu riscul unui colaps în mediocritate (editorul 'Times Higher Education')

Universităţi de elită din Marea Britanie au coborât în clasamentul ''Times Higher Education'' în timp ce instituţii de învăţământ superior din Asia au urcat pe listă, informează cotidianul britanic The Guardian în ediţia de miercuri.
(photos.com)
Epoch Times România
04.10.2012

Universităţi de elită din Marea Britanie au coborât în clasamentul ''Times Higher Education'' în timp ce instituţii de învăţământ superior din Asia au urcat pe listă, informează cotidianul britanic The Guardian în ediţia de miercuri.

''În afara triunghiului de aur al Universităţii din Londra, Oxford şi Cambridge, universităţile de rang mondial din Anglia se confruntă cu riscul unui colaps în mediocritate globală, în timp ce investiţiile în universităţi de cercetare de top din Asia încep să dea roade', a afirmat Phil Baty, editorul ''Times Higher Education''.

Universităţi de elită britanice se confruntă cu acest colaps înregistrat într-o generaţie, spun compilatorii noului clasament al celor mai bune universităţi din lume. Universităţi de top din Marea Britanie au coborât în clasamentul ''Times Higher Education'', în timp ce instituţii asiatice au avansat.

''Caltech'', universitatea privată din SUA, cu sediul la Pasadena, California, se situează pe primul loc, în timp ce Oxford şi Stanford sunt clasate pe locul doi amândouă. Mai jos în clasament, dominaţia SUA şi a Marii Britanii se erodează.

Trei universităţi britanice se află în top 10. Cambridge se situează pe locul şapte iar ''Imperial College'' pe locul opt în clasamentul publicat miercuri. Universităţile din Bristol, Sheffield, Leeds, Birmingham şi Newcastle au coborât toate, la fel ca şi cea din Aberdeen. Universităţile St Andrews şi Sussex au ieşit cu totul din topul celor 100 în acest an.

China are Universitatea din Beijing şi Universitatea din Tsinghua în top 200, ambele urcând în clasament în acest an. Cele două instituţii de top din Singapore au avansat, de asemenea, în clasament. Coreea de Sud are patru universităţi în top 200, toate urcând în acest an, în contextul în care Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Pohang ocupă poziţia 50.

Marea Britanie rămâne a doua ţară cel mai bine reprezentată după SUA, cu şapte universităţi în top 50 şi 31 în top 200. În timp ce există 76 de universităţi americane în top 200.

Un clasament separat publicat luna trecută de ''QS World University Rankings'', a fost, de asemenea, dominat de universităţi americane.

'Dacă suntem serioşi cu privire la rămânerea în top, guvernul trebuie să focalizeze investiţiile acolo unde vor avea cel mai mare impact: în universităţile noastre de clasă mondială de cercetare intensivă'', a declarat Wendy Piatt, directorul general al ''Russell Group'', care include Oxbridge.

'Competitorii noştri la nivel global pompează miliarde în învăţământul superior care face cercetare intensivă iar universităţi de top din Asia - mai ales din Coreea de Sud, Singapore şi China - sunt în creştere rapidă. Marea Britanie nu îşi poate permite să fie învinsă prin manevre iscusite de alte ţări care recunosc că investiţiile în universităţi de top reprezintă cheia pentru creştere', a adăugat Piatt.

David Willetts, ministrul britanic pentru universităţi şi ştiinţă, a declarat, la rândul său, că Regatul Unit nu îşi poate permite să se complacă în această situaţie. 'Pe viitor, orice ţară care rămâne pe loc - sau progresează doar încet - se va trezi că coboară în clasamentul universităţilor internaţionale în timp ce alte ţări depun eforturi mai mari, investesc mai mult şi îşi ameliorează cercetarea', a afirmat Willetts.

The Guardian prezintă primele zece universităţi din clasamentul global pe 2012-2013 al Times Higher Education: 1. California Institute of Technology; 2. Universitatea Oxford; 2. Universitatea Stanford; 4. Universitatea Harvard; 5. Massachusetts Institute of Technology; 6. Universitatea Princeton; 7. Universitatea Cambridge; 8. Imperial College London; 9. Universitatea Berkeley din California; 10. Universitatea din Chicago:

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor