Lituania dă în judecată Gazprom: Vilniusul consideră că i-a plătit Moscovei 1,5 miliarde de euro în plus
alte articole
Gazprom, furnizorul rus de gaz în Europa, riscă să se afunde într-un noian de procese juridice intentate de consumatorii europeni nemulţumiţi. Miercuri, Lituania a înaintat oficial o plângere împotriva Gazprom, la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, formulând în faţa concernului pretenţii în valoare de aproape 1,5 miliarde de euro. Şansele ca Gazprom să piardă procesul sunt de 50 la 50, însă dacă verdictul va fi soluţionat în defavoarea companiei ruse, este de aşteptat să curgă pretenţii şi din partea altor clienţi nemulţumiţi de politica de preţuri a concernului, prognozează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Litigiul legat de banii în plus plătiţi către Gazprom în cadrul acordului corespunzător este semnalat într-un comunicat al ministrului lituanian al energiei Arvydas Sekmokas. În raport se precizează că, în conformitate cu condiţiile şi acordul de privatizare ale companiei SA Lietuvos dujos din 2004, Gazprom s-a obligat să livreze în Lituania gaz natural la un preţ echitabil şi în conformitate cu formula de preţ indicată în acordul în vigoare privind livrările de gaz, încheiat între Lietuvos dujos şi Gazprom. Cu toate acestea, situaţia s-a schimbat, şi nu în favoarea lituanienilor, se plânge Vilniusul.
În perioada dintre 2004 şi 2012, preţul la gazul livrat de Gazprom s-a majorat substanţial, în condiţiile modificării formulei de calcul, modificare ce a fost făcută cu încălcarea condiţiilor stipulate în acordul de privatizare, îşi motivează poziţia Ministerul Energiei de la Vilnius. Această modificare a formulei de calcul a preţului la gaz a fost confirmată şi de membrii consiliului de administrare a SA Lietuvos dujos, numiţi de Gazprom şi care, votând pentru schimbările din acordul privind livrările de gaz, au acţionat probabil în interesul companiei ruse, nu al Lietuvos dujos.
Gazprom, căruia îi aparţin 37,1% dintre acţiunile Lietuvos dujos, nu comentează deocamdată situaţia, continuă Nezavisimaia Gazeta. Între timp, chiar concernul rus s-a adresat deja de două ori Curţii de Arbitraj de la Stockholm în legătură cu ancheta în cazul SA Lietuvos dujos şi a măsurilor temporare de protecţie. Drept rezultat, Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ de la Stockholm a formulat la începutul lui august o decizie în vederea satisfacerii celei mai mari părţi a cererilor Gazprom pe maginea procesului la adresa Ministerului Energiei al Lituaniei, referitor la litigiul iniţiat de minister în justiţia lituaniană împotriva companiei Lietuvos dujos şi a conducerii acesteia, cu privire la încălcarea acordului dintre acţionari. În acelaşi timp, Curtea de Arbitraj a respins cererea Gazprom privind restituirea prejudiciului.
Aceeaşi Curte de Arbitraj a constatat că aspecte privind preţul la gaz nu pot fi analizate în cadrul justiţiei naţionale. Din acest motiv, miercuri Lituania şi-a înaintat plângerea tot către Curtea de Arbitraj de la Stockholm.
În opinia analistului rus Mihail Krutihin, deocamdată nu se poate şti cine va câştiga litigiul, şansele fiind egale. 'Însă precedente există deja, astfel că Gazprom trebuie să manifeste flexibilitate şi să ajungă la un acord. Litigiul cu partea lituaniană nu este singurul. Două companii germane au formulat pretenţii asemănătoare şi au câştigat. Este de aşteptat să fie şi alţi 'clienţi': Polonia, Franţa, Italia, Turcia', este de părere Krutihin.
Potrivit expertului Aleksandr Ştok, litigiul Lituaniei cu Gazprom depinde de ancheta antimonopol a Comisiei Europene. 'Este absolut posibil ca rezultatul să fie acţiuni asemănătoare din partea altor ţări europene, care se consideră păgubite. La ora actuală, un asemenea pas a făcut deja Polonia. Includerea ţărilor europene în ancheta antimonopol constituie un bun motiv pentru promovarea şi realizarea intereselor lor comerciale', subliniază Ştok. De asemenea, expertul prognozează că decizia Curţii de Arbitraj nu va fi în favoarea Gazprom şi că este posibilă revizuirea formulei de calcul a preţului pentru livrările de gaz pe termen lung, o scădere a preţului sau oferirea de reduceri pentru livrările de gaz în Europa.