Principalele familii politice din PE vor propune un candidat propriu unic la preşedinţia CE la scrutinul din 2014
alte articole
Principalele familii politice din Parlamentul European (PE) sunt gata să facă un pas înainte important pentru viitorul Uniunii Europene (UE). La scrutinul din 2014 vor propune un candidat propriu unic la preşedinţia Comisiei Europene (CE). Primii care au anunţat intenţia au fost socialiştii, dar şi popularii şi liberalii sunt în curs de a decide numele pe care să mizeze, informează La Repubblica în ediţia de miercuri.
În faţa pasivităţii guvernelor care anunţă că vor să reformeze UE, dar apoi, exceptând marile teme legate de euro, nu vor sa inoveze nimic, principalele partide politice din PE ar putea fi cele care fac un mare pas înainte pentru Uniune, comentează cotidianul menţionat.
Una dintre cele mai dezbătute teme din ultimii ani de criză şi austeritate este cea a legitimizării democratice a UE. În prezent aceasta este destul de scăzută, cu un Parlament care nu contează prea mult, o Comisie Europeană (sau executiv) al cărui preşedinte este ales de guverne şi unde Consiliul European, summitul liderilor, ia deciziile ce contează la impulsionarea a două sau trei guverne mai influente.
Această situaţie a făcut de ani de zile ca jumătate de miliard de cetăţeni europeni să-şi piardă încrederea în instituţiile de la Bruxelles şi să se îndrepte spre o periculoasă şi contraproductivă derivă eurosceptică, relevă publicaţia. Cu toate acestea, raportul privind viitorul Uniunii, pregătit de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, nu spune nimic despre această problemă. Potrivit La Repubblica, pentru flamandul prudent este un subiect mult prea delicat pentru a fi supus guvernelor.
Primul care a dat lovitura de ieşire din impas a fost Partidul Socialiştilor Europeni (PES) care a inclus, vineri, în documentul final al Congresului lor de Bruxelles decizia de a propune un candidat propriu la funcţia de preşedinte al CE, în alegerile europene din 2014. În esenţă, toate partidele naţionale care fac parte din PES se vor angaja să voteze persoana aleasă astfel încât dacă PES va câştiga alegerile va trimite la conducerea executivului comunitar un nume indicat înainte de deschiderea urnelor şi pentru care toţi fac campanie electorală. Acesta ar urma să fie actualul preşedinte al PE, social-democratul german Martin Schulz.
Aceasta este o modalitate de a restitui greutate şi impuls politic la Bruxelles, după cele două mandate ''imperceptibile'', în opinia cotidianului La Repubblica, ale portughezului conservator Jose Manuel Barroso. Publicaţia este de părere că pentru mulţi observatori, slăbiciunea de care a dat dovadă Barroso este unul din factorii care explică şi slăbiciunea cu care Europa a răspuns la criză. Gestionarea acesteia a fost încredinţată exclusiv guvernelor, care sunt limitate însă în opţiunile lor, de rivalităţi, interese partinice şi continue campanii electorale.
Vremurile unui Delors şi parţial şi ale unui Prodi, capabili să lupte pe picior de egalitate cu capitalele pentru a-şi realiza propunerile, sunt foarte departe, apreciază La Repubblica. Pariul PES, pe care conform multora îl va câştiga, este ca exemplul său să fie urmat şi de celelalte familii politice din PE, astfel încât fiecare să declare înainte de vot cine va fi candidatul lor la preşedinţia CE. Deja se vehiculează primele nume. Partidul Popular European (PPE) ar urma să convină asupra luxemburghezei Viviane Reding, deja de trei ori comisar european, sau premierului polonez Donald Tusk. În ceea ce-i priveşte pe liberali, aceştia mizează pe fostul premier belgian Guy Verhofstadt.
Acest demers ar fi un mod de a evita toate ineficienţele politice ale guvernelor şi de a relansa integrarea europeană, concluzionează La Repubblica.