Universitatea Oxford ar putea desfiinţa studiul muzicii după partituri deoarece este un concept care "aparţine supremaţiei albe"
alte articole
UPDATE: Un răspuns al Universităţii Oxford publicat de AP arată că "nu există planuri de a scoate din curriculum-ul universităţii studiul partiturilor sau al sistemului de notaţie occidental".
"Facultatea de Muzică plănuieşte să adauge noi opţiuni curriculum-ului, care vor fi anunţate în următoarele luni", a anunţat un reprezentant al universităţii.
* * *
Universitatea din Oxford a aderat la ideologia - dacă se poate numi aşa - mişcării Black Lives Matter şi, ca atare, are în vedere un plan de a tăia studiul muzicii după partituri, note şi, în general, muzica clasică. Partiturile sunt acum considerate „prea coloniale”, în timp ce Beethoven şi Mozart, precum şi curriculumul muzical în general, sunt consideraţi „complici la supremaţia albă”, arată publicaţia Telegraph.
Argumente împotriva muzicii clasice, una dintre cele mai mari realizări ale civilizaţiei occidentale, au apărut nu doar printre studenţii activişti, ci chiar printre profesorii activişti, care spun că studiul muzicii aşa cum se face acum este axat pe „muzica albă europeană din perioada sclavilor”.
Se crede că notaţia muzicală face acum parte dintr-un „sistem de reprezentare colonialist”. Cursurile de nivel universitar sunt reanalizate, scopul fiind „decolonizarea” studiului muzicii. Aceşti profesori intenţionează să abordeze „hegemonia albă”, potrivit publicaţiei Telegraph.
Profesorii susţin că predarea notaţiei muzicale ar fi o „palmă” pentru studenţi, deoarece notaţia „nu şi-a revizuit legătura cu trecutul său colonial”.
În plus, cerinţele nu vor mai dicta ca studenţii de la Muzică să ştie să cânte la pian sau să dirijeze orchestre, deoarece şi aceasta „este centrată structural pe muzica albă europeană”. Potrivit acestor instructori de muzică de la Oxford, a căror misiune a fost aceea de a preda istoria, domeniul de aplicare, orizontul şi practica muzicii, acest lucru poate cauza „studenţilor de culoare o mare suferinţă”. Chiar şi modul în care este predată muzica, se plâng aceşti profesori, este o problemă, deoarece „marea majoritate a tutorilor pentru tehnică sunt bărbaţi albi”.
Atunci, cu ce vor fi înlocuite toate aceste compoziţii problematice? Vor exista „subiecte speciale”, mai multe opţiuni şi mai puţine cerinţe pe care elevii le învaţă despre istoria sau tehnica muzicii europene. Preocuparea este că, potrivit unor profesori, „structura curriculumului nostru susţine supremaţia albă”.
Acest lucru este demonstrat de faptul că facultatea, care propune aceste schimbări, este „aproape complet albă”. Aceşti profesori „aproape albi” sunt îngrijoraţi că „acordă 'privilegii' muzicii albe”, chiar dacă în practică, în prezent, preferă orice altceva.
Aceste subiecte speciale ar include „Introducere în studiile socioculturale şi istorice” sau „Muzici diasporice africane”, „Muzici globale” şi „Muzici populare”. Deci, în loc să studieze istoria muzicii occidentale, care evoluează şi se schimbă de mii şi mii de ani, studenţii vor studia ceea ce se întâmplă în muzică chiar acum.
Muzica pop va fi acum inclusă în curriculum, astfel încât studenţii să poată studia starul pop câştigător al premiului Grammy în 2021 „Record Breaking Livestream al lui Dua Lipa” sau „Artişti care îi cer lui Trump să nu le mai folosească melodiile”. Academicienii care propun aceste schimbări au afirmat că evoluţia este o reacţie directă la mişcarea Black Lives Matter.