Uniunea Europeană vrea să acorde refugiaţilor ucraineni drept de şedere de până la trei ani

Refugiaţi din Ucraina la vama Palanca din R. Moldova (gov.md)
Loredana Diacu
28.02.2022

Uniunea Europeană se pregăteşte să acorde ucrainenilor care fug de război dreptul de a rămâne şi de a lucra în blocul comunitar timp de până la trei ani, au declarat luni înalţi oficiali europeni, adăugând că statele de la graniţa UE vor primi ajutor pentru a face faţă sosirilor, relatează Reuters.

Anunţul vine în condiţiile în care, potrivit comisarului UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, cel puţin 400.000 de refugiaţi ucraineni au intrat până acum în UE.

Membrii UE Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au graniţe terestre cu Ucraina.

„Trebuie să ne pregătim ca milioane de ucraineni (să ajungă în UE)”, a declarat Johansson, într-o conferinţă de presă după o vizită la un punct de trecere a frontierei dintre România şi Ucraina.

Johansson a mai afirmat că speră ca miniştrii de Interne din UE să convină încă de joi asupra unei scheme de protecţie pentru cei care fug din Ucraina.

Miniştrii i-au cerut încă de duminică lui Johansson să pregătească propuneri pentru declanşarea directivei UE de protecţie temporară, elaborată după războiul din Balcani din anii 1990, dar niciodată utilizată până acum.

Concepută pentru a face faţă sosirilor în masă a persoanelor strămutate în UE, aceasta oferă acelaşi nivel de protecţie, timp de unul până la trei ani, în toate statele UE, inclusiv un permis de şedere şi acces la un loc de muncă şi la asistenţă socială.

Voluntarii locali şi autorităţile care îi ajută pe ucrainenii sosiţi în România „demonstrau solidaritate în practică, arătând că ne bazăm pe alte valori decât (preşedintele rus Vladimir) Putin şi practicăm aceste valori”, a mai afirmat Johansson.

Ea a subliniat însă că exodul ucrainenilor priveşte întregul bloc, mulţi dintre cei care fug de război trecând deja din ţările de la graniţa UE către altele care au, de asemenea, comunităţi ucrainene mari, inclusiv Italia, Spania şi Germania.

Vorbind la o conferinţă de presă comună cu Johansson, ministrul român de Interne Lucian Bode a menţionat că, în condiţiile în care oamenii aşteaptă 20 până la 30 de ore pe partea ucraineană pentru a intra în România, este esenţial să se convină asupra modului de procesare a documentelor, astfel încât refugiaţii să nu fie obligaţi aştepte ore întregi şi de partea UE.

Având în vedere că bărbaţii cu vârstă de recrutare sunt împiedicaţi să părăsească Ucraina, majoritatea celor care ajung la graniţe în estul Poloniei, Slovacia şi Ungaria precum şi în nordul şi nord-estul României sunt femei şi copii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor