Iranul, nu Libia a ordonat atentatul de la Lockerbie, potrivit unor noi dezvăluiri

(photos.com)

Atentatul de la Lockerbie din decembrie 1988 asupra aparatului Boeing 747 al companiei Pan Am a fost ordonat de regimul iranian pentru a răzbuna doborârea unor avioane comerciale iraniene de un distrugător american în Golful Persic. Atacul nu a fost comandat de Moammer Gaddafi ca răspuns ca bombardamentele americane asupra oraşelor libiene Trípoli şi Benghazi, cum se credea până acum, este ceea ce afirmă un fost agent al serviciilor secrete iraniene într-un documentar difuzat de postul Al-Jazeera International, informează miercuri ziarul spaniol ABC.

Postul a avut acces la rapoarte care nu au fost niciodată publicate de la procesul intentat singurului acuzat până acum de doborârea aparatului Boeing 747 al companiei Pan Am, care a provocat moartea celor 259 de pasageri şi a 11 localnici din oraşul scoţian Lockerbie, asupra căreia s-a prăbuşit aeronava.

Potrivit lui Abolghassem Mesbahi, fost membru al serviciilor de securitate iraniene, ayatollahul Ruhollah Khomeini, liderul suprem al regimului de atunci de la Teheran, a ordonat 'să se copieze exact ceea ce se întâmplase cu Airbus-ul iranian', după ce distrugătorul armatei americane USS Vincennes a doborât dintr-o eroare, la 3 iulie 1988, un avion iranian ce efectua un zbor comercial între Teheran şi Dubai.

Distrugătorul se afla în Golful Persic şi a intrat în apele iraniene după ce unul dintre elicopterele sale fusese hărţuit de şalupele iraniene. Echipajul său a identificat din greşeală aparatul Airbus al Iran Air ca fiind un avion F-14 de vânătoare ostil, iar căpitanul a ordonat să se deschidă focul. Au murit toţi cei 290 de ocupanţi ai avionului, inclusiv 66 de copii şi cei 16 membri ai echipajului.

Potrivit ziarului The Telegraph, care a devansat dezvăluirea conţinutului documentarului, 'Iranul a decis să răspundă cât mai repede, iar decizia a fost luată de regimul iranian şi avizată de ayatollahul Khomeini', potrivit mărturiilor lui Mesbahi. Agentul s-a aflat la ordinele directe ale fostului preşedinte iranian Ali Akbar Hashemi Rafsanjani şi a fugit la sfârşitul anilor '90 în Germania, ţară în care trăieşte în cadrul programului de protecţie a martorilor. Documentarul intitulat 'Lockerbie. What really happened?' a fost difuzat în Marea Britanie de postul Al-Jazeera English.

Documentarul arată că atentatul de la Lockerbie a fost organizat în cadrul reuniunilor secrete de la Malta la care au participat reprezentanţi ai regimurilor iranian, sirian şi libian. Prin urmare, este lăsată deschisă posibilitatea ca Libia să fi participat, ceea ce era considerată până acum ipoteza oficială. Potrivit documentarului, regizat de britanicii Bill Cran şi Christopher Jeans după trei ani de investigaţii, creierul atentatului ar fi fost sirianul Ahmed Yibril, care ar fi recrutat iranieni cu experienţă în fabricarea de bombe.

Yibril era fondatorul Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei - Comando General, o facţiune a grupului armat palestinian cu sediul în Siria. Potrivit filmului, Yibril l-ar fi recrutat pe palestinianul Hafez Dalkamoni pentru a conduce celula teroristă, care la rândul său a recurs la iordanianul Marwan Khreesat pentru a produce bombele. Dezvăluirile pun sub semnul întrebării condamnarea din 2001 a libianului Abdelbaset al-Megrahi pentru atentatul de la Lockerbie.

Megrahi şi-a susţinut întotdeauna nevinovăţia, chiar şi după eliberarea sa dintr-o închisoare scoţiană, în 2009, din motive umanitare. Fostul agent al serviciilor secrete libiene a murit la Tripoli în mai 2012. Deşi Gaddafi a acceptat să plătească compensaţii financiare pentru atentatul asupra aparatului Boeing 747 al companiei Pan Am, mai mulţi membri ai anturajului său au susţinut că a făcut-o ca să intre în graţiile Occidentului, strategie sprijinită în Europa de premierii britanic şi spaniol de atunci, Tony Blair şi José María Aznar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe