Românii din Saint-Denis, miză electorală pentru alegerile locale din Franţa (presă)

(photos.com)
Epoch Times România
12.03.2014

Oraşul Saint-Denis din periferia nordică a Parisului, al treilea ca mărime din regiunea capitalei franceze, capătă o miză electorală tot mai mare în apropierea alegerilor locale din 23 şi 30 martie, scrie RFI România în pagina electronică.

Municipalitatea este de decenii la rând - mai exact din 1922 - un adevărat bastion al comuniştilor. Saint-Denis este de altfel oraşul cel mai mare din Franţa gestionat de partidul de stânga. Socialiştii francezi, apropiaţi uneori de comunişti, sunt, aici, la cutiţe cu ei. Candidatul lor la viitoarele locale l-a acuzat pe actualul primar - care candidează pentru un nou mandat - de 'fraudă electorală' pentru că a înscris zeci de romi români pe listele electorale.

Familiile de romi stau la Saint-Denis de doi ani, după ce au fost gonite de pe 'Hanul', cea mai mare tabără de romi din Franţa distrusă din ordinul fostului preşedinte conservator francez Nicolas Sarkozy, precizează RFI.Oficial peste 200 de persoane locuiesc acum în tabără, neoficial cifra se apropie de dublu.

Mathieu Hanotin, deputat socialist şi candidat la localele de la sfârşitul lunii, l-a acuzat recent pe adversarul său şi favoritul scrutinului, actualul primar comunist Didier Paillard, de 'fraudă electorală şi instrumentalizare'. În opinia sa, mai bine de jumătate din cei 82 de romi români noi înscrişi pe listele electorale nu pot fi domiciliaţi la aceeaşi adresă cu ceilalţi. Cu alte cuvinte, Hanotin e de părere că actualul primar a 'umflat' listele ca să obţină voturi mai multe.

Un calcul ipotetic ce nu este dezminţit de locuitorii taberei, chiar dacă acuzaţia pare fără fundament. 'Am înţeles că mare parte din cei care vor merge la vot pe 23 martie vor alege buletinul pe care scrie Didier Paillard', relatează corespondentul RFI care s-a deplasat în tabără.

Primarul comunist estima zilele trecute că acuzaţiile de fraudă lansate de adversarul său socialist sunt 'grave şi denotă o nouă formă de stigmatizare'.

Didier Paillard şi Mathieu Hanotin nu au răspuns, însă, solicitării RFI de a-şi exprima punctul de vedere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor