În amintirea celor ucişi în Primul Război Mondial: cimitire, monumente şi 'soldaţi necunoscuţi'

Epoch Times România
12.03.2014

Sute de cimitire militare, monumente chiar şi în cele mai mici localităţi, omagieri ale 'soldaţilor necunoscuţi': amintirea celor 10 milioane de soldaţi ucişi în timpul Marelui Război rămâne foarte prezentă în majoritatea ţărilor beligerante, în special în Franţa şi Belgia, unde au avut loc luptele sângeroase de pe frontul de vest, notează France Press.

Primul Război Mondial, subliniază istoricul american Jay Winter, profesor la Universitatea Yale, 'a marcat naşterea unui 'memory boom', a unui val comemorativ universal care a însoţit procesul de doliu al societăţilor'. Un doliu cu atât mai dificil, cu cât aproape jumătate dintre trupurile neînsufleţite au dispărut, în aceeaşi proporţie ca în cazul atentatului din 11 septembrie de la New York, subliniază Winter.

Pe câmpurile de bătălie din vest, britanicii au creat o multitudine de mici cimitire în apropiere de locurile luptelor, 1.350 în total. Întreţinute şi gestionate de Commonwealth War Graves Comission din 1917, acestea 'au reunit' circa 690.000 de soldaţi din Regatul Unit şi Imperiul colonial Britanic. Mormintele, dispersate pe peluzele cu flori, sunt acoperite cu o stelă din piatră, pe care sunt înscrise emblema naţională sau blazonul armatei sau regimentului căruia îi aparţinea cel ucis. Spre deosebire de cimitire militare franceze, pe stelele britanice nu există cruci creştine sau semiluni musulmane.

Rămăşiţele pământeşti ale francezilor ucişi sunt mai degrabă regrupate în vaste necropole: circa 250 de cimitire, în care sunt înmormântaţi circa 700.000 de soldaţi. O astfel de necropolă este cea de la Douaumont, lângă Verdun, unde se odihnesc osemintele a 130.000 de soldaţi neindentificaţi.

Aproape un milion de germani ucişi sunt de asemenea îngropaţi în Franţa, în circa 240 de cimitire, întreţinute din 1919 de Comisia germană pentru morminte de război.

De la începutul anilor 1920, mii de monumente dedicate celor ucişi, pe care este gravat numele victimelor, au fost înălţate în Marea Britanie: în prezent, pot fi numărate 33.000. Într-un mod similar, monumente comemorative, adesea extrem de variate, au fost construite în aproape toate cele 36.000 de comune franceze, care au pierdut oameni în timpul acelui război. Monumente au fost înălţate de asemenea în coloniile care au furnizat sute de mii de combatanţi.

Mai trebuie adăugate, mai ales în Franţa, cele zeci de mii de plăci comemorative care există în edificii religioase (biserici, temple sau sinagogi), în universităţi, în întreprinderi publice sau private, precizează Annette Becker, specialistă în istoria Primului Război Mondial. La sediul AFP de la Paris, o placă din marmură poartă numele jurnaliştilor şi angajaţilor Agenţiei Havas, devenită ulterior AFP, care au murit în timpul Marelui Război.

Toate aceste monumente - peste 100.000 în total - constituie 'o multiplicare extraordinară a memoriei de război', afirmă Annette Becker, care nu vede un echivalent în raport cu numărul de locuitori din alte ţări beligerante, poate doar în Australia, unde memoria conflictului rămâne foarte vie.

La polul opus de află Germania, pe al cărei teritoriu actual nu se află niciun câmp de bătălie din timpul Primului Război Mondial şi ai cărei soldaţi ucişi au fost, prin urmare, înmormântaţi în altă parte. 'Există câteva monumente - în special în biserici - în memoria soldaţilor ucişi în 1914-1918, dar mult mai puţin numeroase decât, de exemplu, în Franţa', notează Thomas Serrier de la Universitatea Europeană din Viadrina, Frankfurt pe Oder.

Pentru a păstra memoria sutelor de mii de victime ale căror trupuri neînsufleţite au dispărut sau nu au putut fi niciodată identificate, majoritatea ţărilor au creat de asemenea simbolul 'Soldatului necunoscut'. Englezii au înhumat, la 11 noiembrie 1920, trupul neînsufleţit al unui soldat necunoscut la intrarea în abaţia Westminster. În 28 ianuarie 1921, un 'Soldat necunoscut' francez a fost înhumat sub Arcul de Triumf. În fiecare zi, la orele 18.30, foşti combatanţi reanimă 'flacăra amintirii', aprinsă în 11 noiembrie 1923 pe mormântul său.

Alte ţări vor urma acest exemplu, precum SUA (11 noiembrie 1921, la cimitirul militar Arlington din Virginia) sau Belgia (11 noiembrie 1922, la picioarele coloanei Congresului de la Bruxelles). Italia, Austria au şi ele 'Soldatul lor necunoscut'. Ce mai recent, Australia a înhumat solemn, la 11 noiembrie 1993, la Canberra, rămăşiţele neidentificate ale unui soldat căzut în Bătălia de pe Somme. Canada a aşteptat până la 28 mai 2000 pentru a re-înhuma, la Ottawa, un 'Soldat necunoscut' exhumat în nordul Franţei, în apropiere de creasta montană Vimy, unde a avut loc o bătălie sângeroasă dusă de soldaţi canadieni. La 11 noiembrie 2004, neo-zeelandezii au înhumat, la Vellington, un 'Soldat necunoscut' ucis pe Somme.

Germania şi Rusia, unde memoria Marelui Război a fost eclipsată de ororile nazismului şi de Al Doilea Război Mondial, fac notă discordantă, nedistingându-i în vreun fel pe luptătorii dispăruţi în anonimat pe câmpurile de bătălie în acel război mai îndepărtat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor