Unică în lume. Unitate de poliţie care patrulează pe bivoli
alte articole

În lume există diferite forţe de poliţie care patrulează călare pe cai, iar în unele ţări din Orientul Mijlociu, cum ar fi Oman şi Egipt, patrulează şi pe cămile. Ceea ce se ştie mai puţin este că în Brazilia, în inima Amazonului, există singura poliţie de pe planetă care se deplasează pe bivoli.
Este vorba despre Batalionul al optulea al Poliţiei Militare Marajó, o insulă scăldată de apele Oceanului Atlantic şi gura de vărsare a fluviului Amazon, situată în statul Pará, în nordul ţării.
Poliţia călare pe bivoli
Deşi, la prima vedere, un bivol poate părea o alegere oarecum neobişnuită pentru o forţă de poliţie, aceste animale de tracţiune au o abilitate naturală excelentă de a traversa râurile şi teritoriile mlăştinoase care înconjoară micile oraşe şi sate împrăştiate pe insula Marajó din nordul statului brazilian Pará. Acesta este motivul pentru care bovinele au devenit cei mai buni aliaţi ai poliţiei militare din zonă atunci când patrulează într-o regiune plină de mlaştini, câmpii inundabile şi delta complicată a fluviului Amazon.
Originari din Asia de Sud-Est şi cunoscuţi sub numele de bivoli de apă, datorită faptului că în sălbăticie pasc în general în zonele din apropierea diferitelor corpuri de apă, în special a râurilor, aceştia s-au răspândit în aproape toate zonele lumii. Brazilia este una dintre regiunile în care au prosperat, numărul lor fiind estimat la 1,6 milioane de capete în toată Brazilia.

La prima vedere, aceste animale cu o greutate medie de 1.000-1.200 de kilograme la masculi şi de 800-1.000 de kilograme la femele şi cu un mers relativ lent, dar neobosit, nu par să fie alegerea ideală pentru o forţă de poliţie. Însă poliţia militară din nordul Braziliei a descoperit că este mijlocul ideal pentru a-şi îndeplini sarcinile.
De fapt, bivolii de apă sunt cea mai bună alegere în astfel de zone, deoarece pot traversa terenul mlăştinos, riveran şi inundabil mult mai repede decât un cal, fiind mai rapid şi mai eficient decât motocicletele şi chiar decât vehiculele de teren.
Deşi bivolii de apă sunt folosiţi cu succes de poliţia militară de pe insula Marajó, utilizarea lor s-a răspândit din ce în ce mai mult şi la alte forţe de poliţie din apropierea fluviului Amazon şi a deltei sale, atât datorită eficienţei acestor animale în deplasarea cu viteză constantă prin teritoriile inundate şi mlăştinoase, cât şi deoarece guvernul brazilian îi consideră o bună strategie publicitară. Aceasta din urmă se datorează impactului pozitiv pe care îl generează pe reţelele de socializare fotografiile pe care turiştii le fac cu ei.
Insula Marajó are peste 380.000 de locuitori şi este o deltă plină de lagune, râuri şi izvoare. Câmpiile din această ecoregiune braziliană sunt inundate în mod regulat de maree, iar râurile şi fluviile nesfârşite produse de delta complicată formată de fluviul Amazon fac ca deplasarea să fie foarte dificilă şi anevoioasă, mai ales în timpul sezonului ploios. Aici bivolii de apă au devenit cei mai buni aliaţi ai poliţiei militare din regiune, şi din punct de vedere tehnic, această unitate este considerată o unitate de cavalerie (sau de „bivolerie”?).
Pe lângă patrularea în mlaştinile şi deltele din nordul Braziliei, bivolii de apă sunt folosiţi şi pentru a patrula pe străzi.

Se foloseşte o şa de cal adaptată la lăţimea spatelui bivolului, aşa cum se poate observa în imaginea de mai sus, în care putem vedea reprezentantul poliţiei militare şi bivolul său gata să iasă să patruleze în zonă.