Pororoca, unul dintre cele mai extraordinare fenomene de pe pământ [video]
alte articole
Pororoca este un mascaret - denumirea dată unui fenomen care se produce în estuarele unor fluvii şi care constă dintr-o serie de valuri de maree ce urcă cu viteză şi zgomot pe cursul unui fluviu - care se deplasează pe curentul fluviului Amazon pe o distanţă de peste 13 kilometri, cu valuri care, în unele locuri, depăşesc 4 metri înălţime.
"În urmă cu mai bine de cinci secole, când, în 1500, spaniolul Vicente Pinzón a descoperit fenomenul prezenţei apei dulci în mare, navigatorul european şi echipajul său au fost surprinşi de un zgomot terifiant care a zguduit bărcile care au ajuns pentru prima dată în acea parte a teritoriului brazilian. Populaţia indigenă care locuia pe coasta Amazonului brazilian, în golful Marajó, numea valul: "Poroc poroc", care în limba tupi guarani înseamnă "tunet", relatează EFE.
Fenomenul se produce între septembrie şi aprilie, dar vârful este la sfârşitul lunii martie, odată cu perioada de lună plină şi din acest motiv, de douăzeci de ani, municipalitatea Sao Domingos do Capim, situată la 136 de kilometri de Belem, capitala statului Pará, găzduieşte turneul cunoscut sub numele de "Surf en Pororoca" (Surf în Pororoca).
Turneul de surf şi Festivalul Pororoca reunesc activităţi muzicale, artistice şi gastronomice din regiune. În 2011, guvernul din Pará a declarat turneul de surf din Pororoca şi Festivalul Pororoca drept patrimoniu cultural de natură imaterială al statului. Turneul şi festivalul atrag artişti, campionate de fotbal şi volei pe plajă, canotaj şi un concurs de frumuseţe pentru alegerea Miss Pororoca.
Tunetul Pororoca
Zgomotul său asurzitor poate fi auzit până la o jumătate de oră înainte ca valul să ajungă la locul respectiv şi să ia cu el tot ce se află în calea sa. Valurile sunt generate în momentul în care mareea crescândă a Atlanticului se întâlneşte cu cea descendentă a Amazonului. Astfel, ciocnirea celor două mase de apă generează o undă a cărei energie reuşeşte să inverseze direcţia cursului de apă pe zeci de kilometri până când, ulterior, totul se linişteşte încet-încet.
Iubitorii de surf care îndrăznesc să urce pe Pororoca îi cunosc magnitudinea şi toate pericolele pe care aceasta le implică: ferocitatea lui, ramurile transportate de apă care acţionează ca nişte suliţe, pietrele, aligatorii şi piranha. Valurile succesive, de culoare maro, pătrund zeci de kilometri în amonte şi ating până la patru metri înălţime în unele puncte înguste şi închise pe maluri şi chiar în partea centrală a canalului.
Astfel, cei mai curajoşi surferi intră în râu în aşteptarea fenomenului care le va oferi cea mai extremă experienţă pe placă. Cu ajutorul valului Pororoca vor putea să îşi doboare propriul record de a sta mult timp pe acelaşi val, lucru imposibil de realizat pe mare.
Timp de ani de zile, surferii coborau la gura de vărsare a râului Araguari, în statul brazilian Amapa. Scopul lor: să călătorească cu Pororoca, valul generat atunci când mareea Atlanticului împingea înapoi curentul fluviului şi parcurgea zeci de kilometri în amonte.
Dar, din păcate, Pororoca de pe Araguari a dispărut în 2014, deoarece dezvoltarea în amonte, inclusiv construcţia a trei baraje hidroenergetice, a dus la astuparea gurii râului. Acest lucru a declanşat o vânătoare de valuri similare în regiune.
Surferii şi alţi pasionaţi de sporturi nautice, pe lângă pescari şi voluntari, au marcat de atunci mai mult de 10 Pororoca. Multe dintre ele sunt situate în zone naturale protejate şi pe terenuri indigene, conform sitului web latinarepublic.com.
În 2003, surferul brazilian Picuruta Salazar a parcurs Pororoca pe o lungime de 12,5 kilometri, cu un timp total de 37 de minute.