Ungureanu l-a revocat joi pe Eugen Georgescu din funcţia de vicepreşedinte al ANRE
Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a decis joi revocarea lui Eugen Georgescu din funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), informează Executivul.
Decizia privind revocarea din funcţie a lui Georgescu intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
Vicepreşedintele ANRE Eugen Georgescu a fost arestat preventiv, joi, pentru 29 de zile, printr-o decizie a magistraţilor Tribunalului Bucureşti, în dosarul exploziilor de la Sighetu Marmaţiei din luna februarie.
Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au reţinut miercuri, pentru 24 de ore, pe vicepreşedintele ANRE, Eugen Georgescu, în dosarul exploziei de la Sighetu Marmaţiei, informează PÎCCJ.
Potrivit procurorilor, din probatoriul administrat în cauză până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că, în calitate de director general al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie, respectiv şef al Departamentului control şi protecţia consumatorilor, în perioada 2007 – mai 2009, având atribuţii de serviciu constând în organizarea, coordonarea şi verificarea rapoartelor privind controalele efectuate de către agenţii A.N.R.E. din teritoriu, şi-a îndeplinit cu ştiinţă în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu.
Astfel, potrivit probelor administrate în cauză a rezultat că Georgescu nu a luat măsurile prevăzute de lege şi propuse de agenţii constatatori, referitoare la suspendarea licenţelor şi autorizaţiilor eliberate inculpatei SC BERG SISTEM GAZ SA, cu toate că atât în cursul lunii noiembrie 2007, cât şi în cursul anului 2008, a fost sesizat de către subordonaţii săi. Aceştia au efectuat controale la această firmă şi, cu privire la neregulile grave constatate l-au informat pe Eugen Georgescu, potrivit procurorilor.
Cu toate acestea, spun procurorii, în cursul lunii iunie 2008, Eugen Georgescu a cerut subordonatului său, agentul constatator P. A. să modifice raportul de inspecţie, în sensul eliminării măsurilor referitoare la suspendarea licenţelor şi autorizaţiilor eliberate pentru SC BERG SISTEM GAZ SA.
Îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu trecute în fişa postului lui Eugen Georgescu "a creat condiţiile favorizante pentru continuarea activităţii de proiectare, execuţie şi distribuţie a gazului metan de către inculpata SC BERG SISTEM GAZ SA, în municipiul Sighetu Marmaţiei, cu toate că această firmă nu îndeplinea mai multe condiţii minime necesare derulării acestui tip de activitate, având drept efect mediat, producerea celor două explozii în data de 19 februarie 2012, care au avut drept urmare moartea unei persoane şi vătămarea unui număr de 20 persoane (din care 12 persoane sunt internate şi în acest moment, prezentând arsuri în grade diferite de gravitate) şi de asemenea, a fost distrus imobilul mai sus arătat, printre consecinţe fiind şi oprirea furnizării energiei electrice şi a gazului metan pe cele două străzi, aspect de natură să blocheze activitatea mai multor instituţii publice", se mai arată în comunicatul parchetului.
Două explozii, soldate cu 21 de răniţi, dintre care 17 spitalizaţi, s-au produs în data de 19 februarie într-un imobil din Sighetu Marmaţiei. Prima deflagraţie, produsă în jurul orei 1.00, s-a produs într-un club şi s-a soldat cu rănirea unor tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 23 de ani, iar cea de-a doua explozie, care a avut loc în jurul orei 10.00, într-un cabinet notarial, a avut printre victime poliţişti, pompieri şi un notar. Una dintre persoanele rănite grav, directorul societatii Berg Sistem Gaz din Sighetu Marmatiei, Silviu Comănici, care suferise arsuri pe 85% din corp în urma exploziei din 19 februarie, a murit, la Spitalul de arşi din Capitală.