Ungureanu: Gândim posibilităţi de alocări de fonduri la Aeroportul Iaşi, dar cu control strict
Primul ministru Mihai Răzvan Ungureanu a susţinut, sâmbătă, că Guvernul ar putea aproba unele alocări de fonduri pentru modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi, dar cu un control mult mai strict.
"Vom vedea ce se poate face, în cel mai rău caz, dar aici nu vorbesc de un angajament, cât despre un lucru pe care, în momentul de faţă, îl gândim, urmează să vedem care sunt posibilităţile de alocare de fonduri, dar într-un control mult mai strict şi pe baza unui proiect foarte bine făcut, fără ca aceasta să însemne termene de timp prelungite. Dintre toate problemele pe care le-au ridicat oficialităţile locale, Aeroportul a întrunit unanimitate de atenţii indiferent de afiliere politică, interese personale sau orgolii", a spus premierul.
Ungureanu a precizat că oficialităţile locale i-au înaintat documentaţia referitoare la proiectul Aeroportului, cu ocazia recepţiei organizate la sediul Primăriei Iaşi vineri seară.
"Aeroportul de la Iaşi este o rană mai veche, proiectele au început cu ani buni în urmă şi, din varii motive, asupra cărora nu doresc să insist acum, toate ţin de fapt de raporturile locale şi dintre oameni şi dintre instituţii, nu s-a putut ajunge la o rezolvare cât de cât folositoare ieşenilor a problemei refacerii Aeroportului", a subliniat Ungureanu, adăugând că reprezentanţi ai mediului academic, ai mediului de afaceri şi administraţiei locale au semnat o scrisoare prin care îi solicită sprijin pentru aeroport.
Aeroportul Internaţional Iaşi se află în subordinea Consiliului Judeţean. Deşi încă din anul 2006 a fost realizat un proiect de modernizare, iar CJ a cheltuit peste 2 milioane de euro pe diverse studii, proiectul a stagnat, lucrările de refacere fiind amânate an de an. În decembrie 2011, plenul CJ a aprobat concesionarea aeroportului către un partener privat, iar în februarie 2012 a fost terminat şi caietul de sarcini. Cu toate acestea, reprezentanţi ai administraţiei locale afirmă că soluţia concesionării nu va avea efecte din cauza valorii mari a proiectului, de peste 180 milioane de euro, în condiţiile în care documentaţia nu a mai fost actualizată din anul 2006.