Ungariei i-ar putea fi retras dreptul de vot în Consiliul European, sugerează un fost parlamentar Fidesz

(photos.com)
Epoch Times România
19.03.2013

Europa trebuie să reacţioneze la măsurile lui Viktor Orbán, susţine István Hegedüs, fost parlamentar Fidesz, devenit între timp un puternic opozant al premierului de la Budapesta, într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel.

După căderea Cortinei de Fier, István Hegedüs, 55 de ani, a fost parlamentar din partea partidului conservator Fidesz, la acel moment aflat în opoziţie. În prezent însă, Hegedüs a devenit un critic acerb al liderului partidului, Viktor Orbán, şi al demersurilor sale politice ce vizează consolidarea puterii.

Potrivit lui Hegedüs, ziua în care premierul Orbán s-a folosit de majoritatea de două treimi din Parlament pentru a adopta amendamentele constituţionale care limitează puterile Curţii a fost o zi neagră pentru democraţia ungară. Astfel, explică el, Curţii Constituţionale nu-i va mai fi permis să revizuiască conţinutul standardelor şi legilor, ci doar să se pronunţe dacă acestea au fost formal adoptate în mod corect. Prin aceaste măsuri, un organism important de supraveghere a fost suprimat, adaugă fostul parlamentar Fidesz, precizând că nu doar membrii opoziţiei, ci şi politicieni conservatori, cum ar fi fostul preşedinte László Sólyom, au protestat.

Întrebat dacă Orbán vrea să introducă regula unui singur partid în Ungaria, Hegedüs a explicat că premierul are o părere puternic negativă despre era post-comunistă, în condiţiile în care acesta crede că foştii 'insideri' sunt încă la guvernare. În acest context, explică Hegedüs, 'Revoluţia lui Orbán' are drept scop garantarea puterii pe termen lung pentru partidul său conservator, chiar dacă acesta va pierde viitoarele alegeri din 2014. În plus, explică fostul parlamentar Fidesz, Orbán plasează în fiecare post important pe unul dintre oamenii săi şi a extins durata mandatelor pentru posturile cele mai importante. 'Spre exemplu, preşedintele autorităţii mass-media a fost numit pentru un mandat de nouă ani', a precizat Hegedüs.

În privinţa sprijinului public pe care premierul îl are pentru aceste schimbări, Hegedüs crede că Orbán a reuşit deja să îi sperie pe jumătate dintre cei care l-au votat în 2010. 'Politicile sale nu sunt de succes, iar economia Ungariei s-a contractat anul trecut cu aproape două procente. În plus, ungurii nu apreciază faptul că Orbán a izolat ţara de Uniunea Europeană', adaugă acesta.

Pe de altă parte, subliniază Hegedüs, statele UE ar trebui să reacţioneze rapid şi clar. 'Europenii ar trebui să analizeze cu atenţie modificările aduse Constituţiei şi ar putea apoi retrage Ungariei dreptul de vot în Consiliul European. Ar fi o măsură simbolică, care, spre deosebire de sancţiunile economice, nu ar afecta oamenii', este de părere Hegedüs.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor