Ungaria stabileşte condiţiile participării Kievului la întâlnire NATO

Peter Szijjarto, Ministrul de Externe al Ungariei (Epoch Times România)
Andrei Popescu
20.11.2018

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat luni că Budapesta va continua să blocheze întâlnirile Comisiei NATO-Ucraina la nivel ministerial, pe fondul unei dispute diplomatice între cele două ţări vecine, potrivit RFE/RL.

Totuşi, Szijjarto a menţionat că ţara sa îşi va da consimţământul pentru participarea ministrului ucrainean de Externe la întâlnirea din decembrie a miniştrilor de externe ai NATO, dacă va participa şi ministrul de Externe al Georgiei.

Relaţiile dintre Ungaria şi vecinul său estic au început să se deterioreze anul trecut după ce Kievul a aprobat un proiect de lege privind limba, despre care Budapesta a insistat că limitează drepturile etnicilor ungari de a primi educaţie în limba lor maternă.

Începând cu martie 2017, Ungaria a blocat toate întâlnirile Comisiei NATO-Ucraina – formatul cheie pentru cooperarea bilaterală dintre Kiev şi alianţa militară vestică – la toate nivelurile aflate deasupra celui de ambasador.

“Nu putem ridica dreptul de veto la întâlnirile Comisiei NATO-Ucraina deoarece nu s-a înregistrat niciun progres”, a afirmat Szijjarto în Bruxelles.

De asemenea, Szijjarto a mai declarat că Ungaria nu se va opune invitării ministrului ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, la întâlnirea ministerială a NATO din 4-5 decembrie, în Bruxelles, dacă va participa şi omologul său georgian.

La Summitul NATO din luna iulie, alianţa a creat un format special în care atât preşedintele Georgiei, cât şi cel al Ucraineni au fost invitaţi să participe, pentru a nu exclude Kievul din întâlnire.

Disputa diplomatică dintre Ungaria şi Ucraina s-a intensificat în septembrie, când a fost publicată o înregistrare video care părea să arate cum un diplomat ungar în Ucraina înmâna paşapoarte etnicilor ungari.

Kievul a răspuns prin expulzarea consulului ungar din regiunea Transcarpatia, după care Budapesta a expulzat un consul ucrainean din Ungaria.

În luna octombrie, Budapesta l-a convocat pe ambasadorul ucrainean în semn de protest pentru ce a declarat că este o “listă a morţii” ce vizează etnici unguri în Ucraina şi pentru mişcări militare ucrainene în zona graniţei comune dintre cele două ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor