Ucraina şi Ungaria îşi expulzează diplomaţii. Tensiuni fără precedent

Ungaria şi Ucraina şi-au expulzat reciproc câte un consul după ce în presa ucraineană au apărut imagini din Consulatul Ungariei din Berehove cu cetăţeni ucraineni depunând jurământul de credinţă pentru a obţine cetăţenia maghiară.
Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (Getty Images)

Tensiunile dintre Ucraina şi Ungaria escaladează. Cele două ţări şi-au expulzat reciproc joi câte un consul, transmit agenţia maghiară MTI şi site-ul 444.hu, citate de G4Media.ro.

Expulzările ar avea ca fond profund refuzul lui Viktor Orban de a permite un summit Ucraina – NATO iar punctul de pornire este acordarea cetăţeniei maghiare unor cetăţeni ucraineni, arată sursa citată.

Pe acest fundal, Ministerul ucrainean de Externe l-a declarat joi dimineaţă persona non grata pe consulul Ungariei din Berehove după ce în presa ucraineană au apărut imagini din Consulatul Ungariei din Berehove cu cetăţeni ucraineni depunând jurământul de credinţă pentru a obţine cetăţenia maghiară.

Politicienii ucraineni – aflaţi în campanie electorală – au reacţionat dur iar Guvernul de la Kiev a anunţat că le va deschide dosare penale celor care au luat cetăţenia maghiară, dat fiind că legea ucraineană interzice dublă cetăţenie. În plus, Ministerul de Externe de la Kiev l-a expulzat pe consulul ungar.

Budapesta nu s-a lăsat datoare. Joi, Guvernul Orban a acuzat Guvernul din Ucraina de utilizarea de metode securistice – cu referire la filmarea şi difuzarea imaginilor din Consulatul din Berehove iar MAE ungar l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei şi i-a comunicat că în 72 ore un consul din cadrul Ambasadei Ucrainei de la Budapesta trebuie să părăsească teritoriul Ungariei.

Tensiunile dintre Kiev şi Budapesta cresc constant de doi ani, fiind potenţate de noua lege ucraineană care îngreunează predarea în limba minorităţilor, cât şi de opoziţia făţişă a Ungariei faţă de apropierea Ucrainei de NATO, arată G4Media.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne