Blocul conservator din UE îi dă ultimatum premierului ungar

Premierul ungar Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)

Partidul ungar Fidesz ar putea fi suspendat sau expulzat din Partidul Popular European (PPE), cel mai mare bloc politic din Parlamentul UE. Liderul PPE a precizat că acest lucru ar putea fi evitat dacă premierul ungar Viktor Orban îndeplineşte trei condiţii.

Europarlamentarul Manfred Weber, liderul Partidului Popular European a promis că va încerca “pentru ultima dată” să menţină partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban în PPE, un bloc de partide de centru-dreapta în cadrul Parlamentului European, potrivit Deutsche Welle.

PPE are mai mulţi parlamentari decât oricare alt grup din Parlamentul European.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane Bild, Weber a precizat că premierul Orban ar trebui să îndeplinească trei condiţii pentru a evita sancţionarea partidului său, care se confruntă cu o posibilă excludere sau suspendare din PPE.

“Viktor Orban trebuie imediat şi permanent să pună capăt campaniei desfăşurate de guvernul său împotriva Bruxelles-ului”, a susţinut Weber într-un interviu publicat marţi.

În al doilea rând, premierul ungar ar trebui să ceară scuze celorlalte partide membre ale PPE, aproximativ 50 de la număr.

În cele din urmă, Orban ar trebui să permită Universităţii Centrale Europene (UCE), care este susţinută de miliardarul George Soros, să îşi menţină sediul în Budapesta şi să i se permită din nou să ofere diplome americane.

Orban i-a iritat mult timp pe oficialii din Bruxelles cu măsurile luate împotriva sectorului judiciar şi a mass mediei independente, cu refuzul de a accepta imigranţi, precum şi prin campaniile îndreptate împotriva lui Soros, care este de origine ungară. În ultimele săptămâni, totuşi, tensiunile s-au amplificat din nou după ce guvernul lui Orban a început să posteze postere cu mesaje împotriva lui Soros şi a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, acuzându-i pe cei doi că plănuiesc să aducă un număr mare de imigranţi în Europa, periclitând în acest fel “securitatea Ungariei”.

Drept răspuns, Comisia Europeană a criticat acuzaţiile şi afirmaţiile premierului ca fiind, “în cel mai rău caz incorecte din punct de vedere faptic sau, în cel mai bun caz, foarte înşelătoare”.

Această nouă dispută între Orban şi Bruxelles a agitat şi membrii PPE, care în 2014 l-au susţinut pe Juncker la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Weber urmăreşte ca în alegerile europene din luna mai să îl înlocuiască pe Juncker.

Luni, PPE a declarat că a primit moţiuni de la 12 partide membre pentru a supune votului excluderea partidului Fidesz. De asemenea, Juncker a declarat postului de televiziune german ZDF că va susţine excluderea partidului ungar.

Între timp, Fidesz a declarat că actuala campanie împotriva lui Juncker şi Soros se va încheia la mijlocul lunii martie. De asemenea, partidul a declarat că nu doreşte să iasă din PPE şi că obiectivul său este de a consolida “forţele anti-imigraţie” din cadrul blocului. Totuşi, Organ i-a numit, luni, pe conservatorii care cer excluderea partidului său din PPE drept “idioţi utili” rivalilor de stânga.

Într-un interviu acordat publicaţiei Bild, liderul PPE a susţinut că doreşte “claritate”.

“Decizia trebuie să fie luată acum în Budapesta”, a afirmat Weber, descriind valorile blocului său creştin-democrat ca “nefiind negociabile”.

PPE va vota pentru viitorul partidului Fidesz în 20 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe