Unele prevederi potrivit noului regulament al Parlamentului R. Moldova
alte articole
Potrivit noului Regulament al Parlamentului Republicii Moldova, elaborat de experţi, fracţiunile parlamentare vor putea fi create în ziua primei şedinţe a Legislativului nou ales, dar nu în termen de zece zile, aşa cum este în prezent. Totodată pe parcursul legislaturii se va permite doar formarea grupurilor parlamentare, dar nu vor putea fi create noi fracţiuni.
Atât fracţiunile, cât şi grupurile pot fi formate din cel puţin cinci deputaţi. Aleşii grupurilor parlamentare nu vor putea decât să-şi expună opiniile şi să facă propuneri pe marginea proiectelor examinate în Parlament.
Grupurile nu vor avea niciun loc în Biroul Permanent, având interdicţia de a avea un program politic propriu. Totodată, membrii grupurilor parlamentare nu au dreptul de a promova ideologia formaţiunilor din care fac parte.
De asemenea, Proiectul mai prevede crearea unui Consiliu al liderilor fracţiunilor parlamentare, care va avea rolul de a asigura un climat politic favorabil în Parlament. Consiliul va activa în baza unui regulament propriu.
Potrivit Publika.TV, documentul include şi o noţiune nouă, cea de Alianţă majoritară. Un alt articol stabileşte drepturile şi restricţiile opoziţiei. Prin urmare, Biroul Parlamentului va fi obligat să includă pe ordinea de zi a şedinţelor plenare câte un proiect al opoziţiei. La capitolul interdicţii, opoziţia nu va avea dreptul să blocheze tribunele sau accesul în sala de şedinţe.
Totodată, opoziţia nu va putea întrerupe abuziv şedinţele şi face declaraţii calomnioase la adresa majorităţii parlamentare.
Proiectul Regulamentului, care conţine doar câteva articole, a fost remis preşedinţilor de fracţiuni pentru examinare.