"Unde mănâncă 2 pot mânca şi 4" - Românii din Italia sar să-şi ajute compatrioţii în nevoie. Guvernul, chemat să se implice
alte articole
Grupul civic Voluntari în Europa cere Guvernului României să se implice de urgenţă în cazurile cetăţenilor români care lucrau ca sezonieri în Europa, cu precădere în Italia, şi care acum nu se mai pot întoarce în ţară din cauză pandemiei de coronavirus. În condiţiile în care mulţi români ajung pe străzi după ce hotelurile în care lucrau se închid, reprezentanţii grupului Voluntari în Europa cer înfiinţarea unei celule de criză şi identificarea de soluţii împreună cu autorităţile din ţările afectate.
De asemenea, diasporenii cer ca românilor rămaşi fără serviciu, locuinţă, mijloc de transport după pierderea locurilor de muncă să li se asigure autobuze speciale şi/sau avioane charter, sau autorizaţii de intrare în Italia pentru prietenii şi rudele care pot să îi ia de acolo.
Românii din diaspora nu stau însă cu mâinile în sân aşteptând ca autorităţile de la Bucureşti să rezolve treburile, ci au început să se ajute între ei. Astfel, unii dintre compatrioţii noştri stabiliţi în străinătate au mers până a le oferi găzduire celor rămaşi fără adăpost în casele lor postând anunţuri în acest sens pe pagina grupului Voluntari în Europa.
Redăm câteva dintre anunţurile românilor:
"Buna tuturor!!Dacă cineva din Torino, a rămas fără muncă şi nu are unde să stea, eu pot ţine o persoană, maxim două.....cu munca nu pot ajuta, nu cunosc pe. nimeni ce ar avea nevoie, dar cu un acoperiş deasupra capului şi o farfurie de mâncare, fără probleme.....până se. vor da drumul din nou drumul la plecări în ţară!", răspunde Anca, pe pagina grupului, apelului lansat de Voluntari în Europa.
"Noi stăm lângă Reggio Emilia, un pic mai în munte.
Dacă este cineva ce nu are unde sta şi noi putem ajuta o persoană, două care au de suferit de pe urma acestei situaţii până ce se rezolvă treaba.
Am putea chiar şi să găsim vreun loc de muncă dacă este necesar!
Nu stăm minunat financiar dar unde mănâncă doi pot mânca şi 4!
Vă rog nu îmi mai vb cu dumneavoastră. Am 20 de ani!", se oferă şi Maria să-şi ajute compatrioţii.
"În momentul de faţă avem nevoie de foarte multă susţinere, din partea oricui", a mai transmis Maria, contactată de Epoch Times.
"Salut grup, vineri seara sau sâmbătă dimineaţă plec cu maşina auto personală pe ruta ROMÂNIA-SUCEAVA spre BELGIA-BRUXELLES, dacă este cineva care vrea să meargă îl ajut cu cea mai mare plăcere, precizez că sunt singur în maşină, deci este loc pentru persoane şi bagaj în limita bunului simţ..cost transport: o masă Caldă o vorbă bună şi dacă se poate să mă ajute şi la condus e şi mai bine", scrie Florin.
Contactată de Epoch Times, fondatoarea grupului Voluntari în Europa, Adriana Mureşan s-a arătat profund impresionată de solidaritatea românilor care s-au mobilizat, spune ea, de la sine, fără să fie nevoie de vreun apel.
"A fost de la sine, spontan. Oamenii nu au aşteptat să lansăm apel, noi am preluat doar mesaje care ne cereau ajutorul. E vorba de muncitori sezonieri în Italia, care, după ce s-au închis locurile unde lucrau, sunt fără cazare, fără maşină fără nimic...
A venit totul spontan... Românii ne-au surprins, au luat-o înainte şi spontan şi-au deschis locuinţele către cei care rămân pe străzi. O doamnă de 20 de ani însărcinată şi-a deschis uşile casei pentru două persoane să stea la ea", a declarat Mureşan.
Adriana Mureşan a mai atras atenţia că mulţi români sunt într-o situaţie dificilă în Italia. Astfel, oficial, circa 70.000 de muncitori sezonieri din România ajung în peninsulă prin agenţiile de forţă de muncă însă numărul acestora este mult mai mare, crede fondatoarea grupului, căci, după un an-doi, în Italia mulţi români nu mai apelează la agenţii ci fac contracte direct cu angajatorul.
Reamintim că grupul "Voluntari în Europa" s-a coagulat pe Facebook înainte de alegerile din 26 mai, cu scopul de a îi ajuta pe şoferii de camioane să ajungă la urne. Comunitatea a crescut rapid, şoferilor de TIR adăugându-li-se cetăţeni din toate categoriile socio-profesionale care se sprijină reciproc nu doar în online, ci şi în viaţa reală.