Un tânăr austriac luptă să schimbe politicile de confidenţialitate ale Facebook

Susţinut de legiuitori şi activişti din întreaga Europa, Max Schrems, un tânăr austriac student la drept în Viena, a intentat un proces colectiv împotriva Facebook, acuzând reţeaua socială de acţiuni ilegale.
Facebook privit prin ochii utilizatorilor (www.newstimisoara.ro)
Loredana Diacu
18.08.2014

Susţinut de legiuitori şi activişti din întreaga Europa, Max Schrems, un tânăr austriac student la drept în Viena, a intentat un proces colectiv împotriva Facebook, acuzând reţeaua socială de acţiuni ilegale.

Companiei i se reclamă faptul că nu cere într-un mod potrivit permisiunea utilizatorilor de a avea acces la informaţiile lor personale, pe care apoi le transmite Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA.

Potrivit Financial Times preluat de Ziarul Financiar, nu mai puţin de 25.000 de persoane s-au alăturat procesului în această săptămână. Fiecare participant la proces cere daune în valoare de 500 de euro, adică un total de 12,5 milioane de dolari. Alţi 20.000 de internauţi ar fi dorit să se constituie parte în proces, a declarat Schrems, adăugând că a rămas deocamdată la numărul iniţial de participanţi pentru a putea gestiona cazul.

Austriacul, care consideră că uniţi internauţii pot determina Facebook să îşi schimbe politicile, a explicat că scopul procesului este ca reţeaua socială să respecte legislaţia europeană privind protecţia utilizatorilor:

“Dacă aveam succes singur împotriva Facebook, trebuia doar să-mi şteargă informaţiile personale. Dacă nu ai în spate suficienţi oameni care să ceară acest lucru în aceleaşi timp, nu îi vei convinge pe cei de la Facebook să schimbe ceva, în general. Ideea principală a acestei acţiuni este ca Facebook să respecte legea europeană privind protecţia utilizatorilor”, a afirmat Schrems.

Procesul colectiv intentat de Schrems se va desfăşura la Tribunalul Comercial de la Viena. Facebook, considerată cea mai mare reţea de socializare din lume, având 1,32 miliarde de utilizatori, a încercat să îl convingă pe studentul austriac să renunţe la proces. Părţile nu au ajuns la o înţelegere iar Schrems merge mai departe cu procesul său.

Aceasta nu este prima acţiune a austriacului împotriva Facebook. În urmă cu trei ani, Schrems a fondat grupul “Europa vs Facebook”, format din mai mulţi studenţi, care acuză Facebook că încalcă legile europene privind protecţia datelor cu caracter personal şi că susţine spionajul efectuat de Agenţia de Securitate Naţională din SUA. Potrivit sursei citate, acuzaţiile grupului fondat de Schrems au declanşat un audit demarat de autoritatea de reglementare a politicilor de confidenţialitate din Irlanda, unde este înregistrat sediul internaţional al Facebook.

Ca urmare a investigaţiilor, în 2011, autoritatea irlandeză a obligat Facebook, să-şi revizuiască politicile de confidenţialitate. Modificările impuse de irlandezi includeau o sporire a transparenţei asupra folosirii informaţiilor personale în scop publicitar precum şi dezactivarea algoritmilor prin care Facebook recunoaşte feţele utilizatorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor