China interzice Apple MacBook şi iPad în agenţiile guvernamentale

.
. (Feng Li / Getty Images)

În timp ce Apple Inc. continuă să se dezvolte pe pieţele din Asia şi pe alte pieţe emergente, unul dintre locurile în care produsele sale nu vor fi folosite este în interiorul guvernului chinez. Pe fondul îngrijorărilor privind securitatea cibernetică, echipamentele IT ale companiei Apple, inclusiv iPad şi MacBook, au fost excluse de pe lista de achiziţii a guvernului chinez.

Produsele Apple iPad, iPad Mini, MacBook Air şi MacBook Pro sunt printre cele zece produse excluse de pe lista guvernamentală distribuită de Comisia de Dezvoltare Naţională şi ministerul de Finanţe, relatează Bloomberg citând oficiali chinezi. Produsele se aflau pe lista distribuită în luna iunie.

Astfel, Apple va completa lista de companii americane excluse de pe lista de achiziţii a guvernului chinez în timp ce tensiunile dintre cele două ţări cresc din cauza acuzaţiilor de spionaj cibernetic şi hacking continue.

China a interzis folosirea sistemului de operare Windows 8 al corporaţiei Microsoft pe computerele guvernului, în luna mai, motivând prin îngrijorările legate de securitate. Produsele antivirus ale Symantec şi Kaspersky Lab au fost de asemenea excluse de pe lista de achiziţii, făcând loc furnizorilor chinezi de programe antivirus.

Interdicţia produselor Apple se va aplica pentru guvernul central şi local, raportează Bloomberg.

În timp ce Apple a fost exclusă, produsele de la Dell, Hewlett-Packard Co. şi de la firma chineză Lenovo vor continua să se regăsească pe lista de achiziţii a Beijingului.

Iar asta nu este tot. La sfârşitul lunii iulie, oficialii regimului chinez au făcut o serie de vizite neanunţate în birourile Microsoft din China, în timp ce presa chineză cerea ”pedepsirea severă” a companiei.