Criza datoriilor afectează respectarea drepturilor omului în sistemele penale de pe teritoriul UE (studiu FTI)

Criza economică din Europa şi întârzierile în punerea în aplicare a unor reforme juridice cheie subminează drepturile persoanelor suspectate de delicte în sistemele penale de pe teritoriul UE, susţin activişti legali, preluaţi de Financial Times (FT).
Epoch Times România
09.10.2012

Criza economică din Europa şi întârzierile în punerea în aplicare a unor reforme juridice cheie subminează drepturile persoanelor suspectate de delicte în sistemele penale de pe teritoriul UE, susţin activişti legali, preluaţi de Financial Times (FT).

Încălcările drepturilor suspecţilor 'în secţiile de poliţie, în sălile de judecată şi în penitenciarele' din blocul comunitar au crescut substanţial în ultimii cinci ani, potrivit unei cercetări realizate de Fair Trials International (FTI), un ONG cu sediul la Londra.

Analiza FTI a datelor judiciare - pe baza încălcărilor raportate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi a interviurilor cu avocaţi - indică o creştere cu 250% a numărului de cazuri în care dreptul suspecţilor de a fi liberi înaintea procesului a fost încălcat, de la 16 cazuri în 2007 la 56 în 2011.

În ceea ce priveşte dreptul la un proces echitabil în cazurile penale, încălcările constatate de FTI au depăşit dublul, de la 37 de cazuri în 2007 la 75 în 2011.

Printre ţările cel mai puţin performante în privinţa respectării acestor drepturi s-au numărat multe dintre statele membre în UE cele mai afectate de criza datoriilor suverane care a cuprins economia zonei euro. Spre exemplu, Italia şi Grecia au încălcat în mod repetat articolul 5 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care protejează dreptul la libertate.

Raportul a criticat, de asemenea, Spania pentru faptul că a recurs la măsuri anti-teroriste extraordinare pentru a reţine suspecţii până la patru ani, fără a avea acces la avocaţi sau la informaţii despre caz.

Nils Muiznieks, Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, a declarat că respectarea drepturilor omului în regiune a fost afectată de criza economică şi de măsurile de austeritate luate de guvernele împovărate de datorii.

Potrivit lui Muiznieks, criza a afectat în mod special închisorile, unde reducerile bugetare au condus la o scădere a personalului din penitenciare, în timp ce numărul deţinuţilor a crescut. În prezent, închisorile din mai multe ţări sunt supraaglomerate, în special în Italia, Bulgaria şi Spania, susţine FTI.

Bruxellesul a fost de acord cu o 'foaie de parcurs a drepturilor procedurale' în 2009, care promitea o serie de legi menite să ofere persoanelor fizice drepturi mai extinse la nivelul UE privind un proces echitabil. Cu toate acestea, lucrurile au stagnat atunci când statele membre în UE au trebuit să implementeze propunerea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor