Un sărut de două milioane de dolari: licitaţie record pentru un Hayez (galerie foto)

Una dintre cele trei versiuni ale picturii "Il Bacio" de Francesco Hayez
Una dintre cele trei versiuni ale picturii "Il Bacio" de Francesco Hayez (Captură web)

Nou record mondial pentru pictura-simbol a Romantismului italian. Una dintre cele trei versiuni ale picturii Il bacio (Sărutul), de Francesco Hayez, a fost vândut, pe 25 aprilie, de Casa de licitaţii de artă Christie's cu sediul în Rockefeller Plaza (New York), pentru aproape 2 milioane de dolari. Mai exact, pictura a fost vândută pentru suma de 1.865.000 dolari (aproximativ 1.655.000 de mii de euro), în cadrul sesiunii dedicate picturii europene a secolului al XIX-lea.

Pictura în ulei pe pânză (118,4 x 88,6 cm), a fost realizată în 1867, iar pe verso este semnată 'Franco Hayez/Veneziano' (Franco Hayez / Veneţianul).

Istoria tabloului

Il bacio a fost realizat de Francesco Hayez pentru contele Alfonso Maria Visconti di Saliceto. Pictura, finalizată în 1859, a fost prezentată la Milano la data de 9 septembrie a aceluiaşi an, după care a decorat casa de lux a familiei Visconti pentru mai mult de 25 de ani. Numai în 1886, cu un an înainte de moartea sa, contele a oferit pânza Pinacotecii di Brera, Milano, unde se află încă expusă, în sala XXXVII.

În ciuda faptului că versiunea din Brera este, fără îndoială, cea mai populară, Hayez a făcut alte trei versiuni ale tabloului. A doua versiune este diferită de prima, prin faptul că fata poartă o rochie de culoare albă. Realizat în 1861 pentru familia Mylius, bancheri germani mutaţi la Milano, tabloul a fost trimis la Expoziţia Universală de la Paris, în 1867, iar în 2008 a fost scos la licitaţie de Casa de licitaţii Sotheby's pentru o valoare de 780.450 de lire sterline.

A treia versiune este singura care a fost transpusă în acuarelă pe hârtie, în format oval. Realizată în 1859 (deci are aceeaşi vârstă ca cea din Brera), a fost donată de Hayez surorii tinerei sale amante, Carolina Zucchi, iar acum este expusă la Pinacoteca Ambrosiana din Milano.

Ultima, şi cea de-a patra versiune, este diferită de tabloul original prin pânză albă aflată pe trepte şi verdele luminos al hainei bărbatului.