Un român a câştigat marele premiu la Festivalul de Film de la Sarajevo

Regizorul Radu Jude a câştigat marele premiu la Festivalul de Film de la Sarajevo cu pelicula "Toată lumea din familia noastră", un lungmetraj despre povestea tristă a unui tată şi a fiicei lui.
(photos.com)
Cristina Boiangiu
15.07.2012

Regizorul Radu Jude a câştigat marele premiu la Festivalul de Film de la Sarajevo cu pelicula "Toată lumea din familia noastră", un lungmetraj despre povestea tristă a unui tată şi a fiicei lui.

Povestea celor doi este tratată cu umor şi prezintă dificultăţile care apar în relaţiile dintre ei, după ce îşi propun să petreacă o vacanţă de vis. Filmul îi are în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu şi Gabriel Spahiu, iar alături de ei mai joacă Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel.

Fimul a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin de anul acesta şi este cel de-al doilea lungmetraj al lui Radu Jude, după "Cea mai fericită fată din lume" care a obţinut premiul CICAE la Berlinala din 2009.

Alţi români premiaţi la Sarajevo

Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo a avut loc între 6 şi 14 iulie. Printre premianţi s-a numărat Bianca Oana, autoarea scenariului pentru cel mai bun documentar "Turn Off the Lights", la care a lucrat alături de Ivana Mladenovic, care a fost răsplătită cu "Inima oraşului Sarajevo". Documentarul relatează povestea a trei bărbaţi care, după ce au stat câţiva ani în închisoare, încep să redescopere realităţile vieţii în libertate, marcate de agresiuni şi excese, în comunitatea de ţigani în care trăiesc.

Un alt român premiat la Sarajevo a fost Radu Potcoavă, care a obţinut un premiu special al juriului pentru scurtmetrajul "Tatăl meu e cel mai tare". Filmul prezintă viaţa aparent banală a unei familii din cartierul Colentina, măcinată de probleme financiare şi de cele ale fiului care intră în anturaje dubioase.

Proiectul "Totonel" de Alexander Nanau a primit menţiunea specială a juriului, la secţiunea "Work in Progress".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor