Un raport guvernamental american leagă expunerea ridicată la fluorură de IQ-ul scăzut al copiilor

(Getty Images)
Naveen Athrappully
24.08.2024

Expunerea copiilor la niveluri ridicate de fluorură este „asociată în mod constant” cu un IQ mai scăzut şi, potenţial, cu alte probleme de neurodezvoltare, conform unui raport al Programului naţional de toxicologie (NTP) - o unitate a Departamentului de Sănătate şi Servicii Umane al SUA.

În 2016, NTP a început o revizuire sistematică a literaturii ştiinţifice pentru a stabili legăturile dintre fluor şi cogniţie. La 21 august, acesta a publicat un raport care detaliază constatările sale. Un total de 72 de studii analizate în raport au examinat modul în care expunerea la fluorură a afectat IQ-ul copiilor. Şaizeci şi patru dintre aceste studii au constatat o „asociere inversă între expunerea estimată la fluor şi IQ la copii”, ceea ce înseamnă că o expunere mai mare a fost legată de un IQ mai scăzut şi invers.

„Această revizuire constată, cu o încredere moderată, că expunerile estimate mai mari la fluoruri [...] sunt asociate în mod constant cu un IQ mai scăzut la copii”, se arată în raport.

NTP a definit expunerea ridicată ca fiind apa potabilă cu concentraţii de fluoruri care depăşesc limita de 1,5 mg/L stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Limitele admisibile în Statele Unite sunt diferite. În timp ce U.S. Food and Drug Administration (FDA) a stabilit un prag de 0,7 mg/L pentru prezenţa fluorurilor în apa potabilă (inclusiv fluorurile naturale şi cele adăugate, sau fluorurarea), Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA are o limită de 2 mg/L.

Începând cu aprilie 2020, sistemele comunitare de apă din Statele Unite au furnizat apă care conţinea 1,5 mg/L sau mai mult de fluorură naturală la 0,59% din populaţia ţării, ceea ce înseamnă aproximativ 1,9 milioane de persoane, a declarat NTP. Aproximativ 1 milion de persoane au fost aprovizionate cu apă cu 2 mg/L sau mai mult de fluorură naturală.

„Există, de asemenea, unele dovezi că expunerea la fluorură este asociată cu alte efecte de neurodezvoltare şi cognitive la copii; deşi, din cauza eterogenităţii rezultatelor, există o încredere scăzută în literatura de specialitate pentru aceste alte efecte”, a declarat raportul.

Studiile privind IQ-ul copiilor analizate în raport au fost efectuate în 10 ţări, inclusiv Canada şi Mexic. Niciun studiu din Statele Unite nu a fost inclus în analiză.

Fluorura este un mineral care previne şi repară deteriorarea dinţilor cauzată de bacterii. În 1945, Statele Unite au introdus un program comunitar de fluorizare a apei, care a fost considerat o măsură de sănătate publică de succes.

Cu toate acestea, au existat preocupări cu privire la faptul că femeile însărcinate şi copiii pot ingera fluorură în cantităţi excesive din cauza expunerii la mineral dintr-o varietate de surse, inclusiv apă, băuturi, pastă de dinţi şi ceaiuri, a declarat NTP. Acest lucru a dus la efectuarea studiului actual.

Dezbaterea privind fluorura

Raportul NTP urmează unui studiu publicat în luna mai care a analizat perechile mamă-copil din Los Angeles şi a concluzionat că expunerea prenatală la fluor a fost asociată cu „probleme neurocomportamentale” în rândul copiilor.

Investigatorul principal al studiului, Ashley Malin, a declarat că rezultatele sugerează că fluorura poate afecta negativ dezvoltarea creierului fetal. Ea a subliniat că nu există „niciun beneficiu cunoscut” al consumului de fluorură pentru fetuşi.

„Am constatat că fiecare creştere de 0,68 miligrame pe litru a nivelului de fluor în urina femeilor însărcinate a fost asociată cu aproape dublul şanselor copiilor care au obţinut scoruri în intervalul clinic sau la limită clinic pentru probleme neurocomportamentale la vârsta de 3 ani, pe baza relatărilor mamelor lor”, a spus ea.

Într-o declaraţie din 22 mai, American Dental Association (ADA) a afirmat că studiul nu a fost „reprezentativ la nivel naţional” şi că nu a măsurat „consumul real de apă fluorizată”.

„Studiul JAMA ar trebui să fie considerat exploratoriu. Până în prezent, ADA nu a văzut nicio cercetare revizuită de colegi care ar schimba recomandarea sa de lungă durată către public de a se spăla de două ori pe zi cu pastă de dinţi cu fluor şi de a bea apă fluorurată optim.

Caria dentară este una dintre cele mai frecvente boli cronice în rândul copiilor. Există zeci de ani de experienţă practică şi cercetare care indică faptul că fluorizarea apei în comunitate este sigură şi eficientă în reducerea cariilor cu 25% atât la copii, cât şi la adulţi”, a declarat grupul.

Acesta a aprobat fluorizarea apei în comunitate ca fiind o modalitate „sigură, benefică şi rentabilă” de a preveni cariile dentare.

Un alt studiu din ianuarie a constatat că mulţi părinţi expun copiii la cantităţi mari de fluor. Atunci când părinţii foloseau pastă de dinţi pentru copiii lor cu vârsta sub 24 de luni, doza de fluor era de 5,9 până la 7,2 ori mai mare decât cea recomandată, a constatat studiul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor