Un plus de 100 de lei refuzat la sporul de pericol - cauza protestelor din Valea Jiului
alte articole
Majorarea sporului de pericol cu 100 de lei reprezintă principala revendicare a minerilor din Valea Jiului, aceştia declanşând, la începutul săptămânii, cel mai amplu protest după anul 1999-atunci când în fruntea ortacilor se afla Miron Cozma.
Primele semne ale conflictului au apărut însă în luna februarie, atunci când minerii de la exploatările de huilă Lonea şi Lupeni au refuzat să intre în subteran şi au cerut ca administraţia Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani să crească sporul de pericol de la 600 la 700 de lei. Atunci, aproape 300 de mineri de la Lonea, conduşi de liderul Tiberiu Cozma -fratele lui Miron Cozma, au fost primii care au întrerupt lucrul, după care au venit, în marş, din Petrila până la sediul CNH din Petroşani. Lor li s-au alăturat ortacii de la Lupeni şi, într-o mai mică măsură colegii de la alte exploatări miniere ale Văii Jiului.
Conflictul de muncă s-a aplanat în aceeaşi zi, după ce administraţia CNH a semnat un protocol cu Sindicatul Muntele, reprezentativ la nivel de unitate. "Protestul spontan al minerilor s-a încheiat pentru că am reuşit semnăm un act adiţional prin care minerii vor primi un spor de pericol pentru munca în subteran în cuantum de 700 de lei", declara, pe 1 februarie, preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica.
Protestele minerilor au reizbucnit însă, luni, 5 martie, când 70 de mineri de la Exploatarea Minieră (EM) Lonea au întrerupt lucrul, nemulţumiţi că sporul de pericol fusese calculat la vechea valoare, de 600 de lei. Conflictul a escaladat rapid şi s-a extins la mai multe mine din Valea Jiului, protestatarii adunându-se în curtea CNH Petroşani în aşteptarea unui răspuns din partea administraţiei şi a Ministerului Economiei.
Numărul protestatarilor a crescut marţi la peste o mie de persoane, după ce greva spontană s-a extins la toate cele şapte mine de cărbune. Protestatarii au plecat într-un marş pe străzile municipiului Petroşani, pentru a atrage atenţia asupra problemelor lor, şi au solicitat, în continuare, plata sporului de pericol majorat.
"Nu cerem nimic în plus, decât să se respecte legea şi contractul colectiv de muncă", a declarat marţi preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica.
La rândul său, preşedintele Sindicatului Liber de la EM Lonea, Tiberiu Cozma a spus că organizaţiile sindicale intenţionează să dea în judecată administraţia în cazul în care nu va recunoaşte valabilitatea actului adiţional prin care se stabilea noua valoare a sporului de pericol.
"Eu cred că dialogul este o soluţie pentru problemele mineritului. Sper ca şi guvernanţii să încerce un altfel de dialog cu noi, nu să încerce să ne convingă că un act adiţional semnat şi un contract colectiv de muncă nu ar fi legale. Pentru acest lucru vom ajunge, cu siguranţă, în instanţă, unde vom reclama faptul că nu se aplică prevederile din contractul colectiv de muncă", afirma preşedintele Sindicatului Liber de la EM Lonea, Tiberiu Cozma.
De altfel, liderul sindical a făcut parte din delegaţia care s-a deplasat miercuri la Ministerul Economiei, în vederea discutării protocolului prin care se stabilea că sporul de pericol va fi majorat. Între timp, în curtea CNH numărul protestatarilor a crescut la peste 2.000, ortacii participând şi la două marşuri, până la ieşirea din Petroşani, spre Defileul Jiului. O parte dintre manifestanţi şi-a arătat intenţia să se deplaseze la Bucureşti, pe jos.
Solicitat să comenteze afirmaţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu în Parlament, referitor la continuarea investiţiilor în minerit şi crearea de noi locuri de muncă, liderul sindical Petre Nica a spus, miercuri, că este nevoie ca declaraţiile politicienilor să fie puse în practică.
"Şi eu pot să declar orice. Declaraţiile sunt frumoase, dar trebuie şi puse în practică", a spus preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica.
Eşecul negocierilor de miercuri, de la Bucureşti, i-a nemulţumit pe mineri. După ce au primit rezultatul în sălile de apel de la fiecare mină în parte, peste 3.000 de ortaci au venit joi la sediul CNH şi apoi au plecat spre ieşirea din Petroşani. Pe drum, numărul protestatarilor a crescut la circa 5.000, oamenii blocând podul peste râul Jiu, pe DN 66 Petroşani-Târgu Jiu.
Liderii sindicali şi autorităţile, între care prefectul şi subprefectul judeţului Hunedoara, au discutat cu minerii nemulţumiţi. După patru ore, traficul rutier a fost deblocat, iar minerii au plecat acasă, fiind informaţi de lideri că va urma o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii Ministerului Economiei.
Cu toate că, iniţial, liderii sindicali au solicitat ca discuţiile să aibă loc la Petroşani, în noaptea de joi spre vineri o delegaţie a minerilor a plecat spre Bucureşti, unde vineri este programată o întâlnire cu mai mulţi reprezentanţi ai Guvernului, în vederea găsirii de soluţii ce ar putea dezamorsa conflictul din Valea Jiului.