Iulian Iancu afirmă că a găsit soluţia pentru stingerea grevei din Valea Jiului

Epoch Times România
08.03.2012

Preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, social-democratul Iulian Iancu, a afirmat, joi, că există o soluţie care va duce la stingerea imediată a conflictului din Valea Jiului şi anume majorarea componentei hidro din contractul dintre Hidroelectrica şi CET Deva.

"Soluţia este pe masa primului-ministru. Acesta trebuie doar să ceară contractul existent astăzi în vigoare între Hidroelectrica şi CET Deva şi să majoreze componenta hidro în acest contract şi astfel ar da soluţie tuturor acestor nemulţumiri. Imediat", a susţinut, într-o conferinţă de presă, deputatul PSD.

El a spus că se adresează cu această soluţie în mod direct premierului Mihai Răzvan Ungureanu, deoarece acesta a anunţat public limitarea exportului de energie electrică şi faptul că va anula contractele cu "băieţii deştepţi".

"Nu-i propun altceva decât să preia cantitatea din contractele cu băieţii deştepţi şi mai ales din contractul cu Rudnap şi să mărească alocaţia din contractul existent azi cu CET Deva. În consecinţă, această energie electrică va fi vândută în totalitate în piaţa de energie electrică, Deva va funcţiona la capacitate, va folosi în integralitate cărbunele din Valea Jiului şi vor putea să acopere cu adevărat costurile reale de producţie a huilei în Valea Jiului şi implicit vor da soluţie imediată acestui conflict", a explicat Iulian Iancu.

În opinia sa, vinovaţi de situaţia din Valea Jiului sunt Guvernul, prin Ministerul Economiei, dar şi şeful statului.

"O vinovăţie îi revine şi preşedintelui Traian Băsescu în urma discursului de ieri din Parlament când, anunţând creşteri salariale, a creat orizonturi de aşteptare şi pentru această categorie socială care se simte de două ori nedreptăţită (...) pentru că nu li se respectă actul adiţional prin care nu li se oferă altceva decât compensarea pentru acea componentă de risc în activitatea lor. (...) Nu poţi să spui public "găsim resurse bugetare pentru majorarea tuturor salariilor în România, dar pentru voi nu", a susţinut Iancu.

La rândul său, deputatul PNL Mariana Câmpeanu a caracterizat situaţia din Valea Jiului ca fiind una "deosebit de gravă".

"Considerăm că în România trebuie respectate legile. Ceea ce se întâmplă în Valea Jiului se datorează faptului că acest Guvern nu respectă legile în România. Contractul colectiv de muncă, inclusiv un act adiţional semnat la contractul colectiv de muncă reprezintă o lege care trebuie respectată. Ca atare considerăm că minerii din Valea Jiului au tot dreptul să protesteze", a declarat Câmpeanu.

Minerii din Valea Jiului se află joi în a patra zi de proteste, nemulţumiţi că nu au primit sporul de pericol majorat la 700 de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor