Minerii din Valea Jiului nu renunţă la grevă, o delegaţie de la CNH a plecat la Bucureşti

Epoch Times România
09.03.2012

Minerii din Valea Jiului nu au renunţat la grevă vineri, iar o delegaţie formată din lideri sindicali şi mineri şi din reprezentanţi ai Companiei Naţionale a Huilei (CNH) a plecat la Bucureşti pentru a discuta cu ministrul Economiei.

Minerii de la toate exploatările din Valea Jiului au refuzat şi vineri dimineaţă să intre în şut şi s-au strâns în curţile unităţilor miniere, unde vor aştepta rezultatul negocierilor de la Bucureşti.

În funcţie de răspunsul pe care îl vor primi de la delegaţia care discută cu ministrul de resort, minerii vor decide ce vor face în continuare. Protestatarii au afirmat, joi, că iau în calcul chiar şi varianta de a se bloca în subteran.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a invitat pentru vineri la Bucureşti o delegaţie a minerilor din Valea Jiului, pentru noi discuţii, după ce miercuri a avut loc o întâlnire similară la sediul ministerului, care s-a încheiat fără niciun rezultat.

Joi, câteva mii de mineri au oprit traficul rutier pe DN 66 timp de aproape patru ore. Minerii din Valea Jiului au început protestele la Petroşani luni dimineaţă, fiiind nemulţumiţi că nu au primit sporul de pericol pentru munca în subteran majorat cu 100 de lei, după cum s-a stabilit printr-un protocol semnat cu administraţia în luna februarie, după un protest asemănător.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, susţine că o creştere a sporului de condiţii grele cu 100 de lei ar putea fi inclusă în bugetul de venituri şi cheltuieli al noului Complex Energetic Hunedoara. Bugetul de venituri şi cheltuieli al noului Complex Energetic Hunedoara va fi aprobat abia în luna mai, potrivit unui comunicat al ministerului.

„În acest moment, legislaţia este clară şi nu permite majorari salariale într-o companie de stat clasificată ca fiind instituţie bugetară şi care înregistrează pierderi. Ministerul Economiei îşi exprimă convingerea că aceste proteste nu vor degenera şi că atât minerii, cât şi reprezentanţii lor înteleg faptul că MECMA este deschis în continuare dialogului şi are determinarea de a identifica soluţiile legale pentru deblocarea situaţiei existente”, se arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor