Un neozeelandez ia măsuri împotriva banerelor pline de ură din Hong Kong
alte articole
Miguel Fernandez a fost şocat atunci când a ieşit de la metroul din cartierul Kowloon din Hong Kong, devreme în dimineaţa zilei de 27 decembrie 2012.
Agăţat pe grilajele laterale ale Bulevardului Nathan Road era un baner care ataca Falun Gong, practică urmată de Fernandez. Acesta a spus că s-a uitat la baner şi s-a gândit: "Acesta trebuie dat jos".
El l-a dezlegat de pe grilaj şi l-a aruncat într-un coş de gunoi din apropiere. Dar apoi a văzut un alt banner şi "l-am dat jos şi pe acela, de asemenea". Şi apoi altul şi altul.
Nathan Road este o arteră importantă, iar în acea parte a Kowloon, lângă terminalul de feriboturi, este o zonă de cumpărături luxoasă. În timp ce Fernandez mergea pe bulevardul fascinant, s-a întâmplat să se uite în sus. Cât vedeai cu ochii erau multe banere atârnate pe ambele părţi ale străzii.
Fernandez a aterizat în acea dimineaţă din Noua Zeelandă şi mergea pe jos către o pensiune. S-a gândit: "Acest lucru este destul de solicitant. Mai bine merg la pensiune întâi să îmi las rucsacul. Apoi mă pot întoarce să termin".
Dar în acea dimineaţă nu a mai ajuns la pensiune. Poliţia din Hong Kong l-a ridicat.
Fernandez a fost pus în faţa campaniei lansată de un grup misterios numit Asociaţia de Îngrijire a Tineretului din Hong Kong, considerat a fi o organizaţie paravan a Biroului 610 de pe continent - un organ al Partidului creat de fostul lider al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, pentru a eradica Falun Gong. Începând cu 10 iunie 2012, acest grup a început să împânzească Hong Kong cu banerele sale şi să interfereze cu activităţile Falun Gong.
"Am mărturisit prompt poliţiei că am dat jos banerele", a precizat Fernandez. "Nu mi-am putut imagina că aceste banere sunt legale. Sunt dezgustătoare. M-am gândit că trebuie să fie ilegal să se răspândească o astfel de ură despre credinţa cuiva".
"Vreau să spun, că dacă aţi agăţa banere care atacă catolici din Italia, sau aţi agăţa banere care atacă evrei în New York City sau Israel, acest lucru nu ar fi tolerat. Nici măcar pentru un minut", a declarat Fernandez.
Fernandez este un muncitor la o fabrică din oraşul Invercargill, din sud-vestul Noii Zeelande, în vârstă de patruzeci de ani şi căsătorit.
"Auzisem că huliganii comunişti au atacat practicante în vârstă în Hong Kong", a relatat Fernandez. Acesta s-a hotărât să vină pentru a vedea dacă poate ajuta.
Deşi Fernandez a mărturisit aproximativ pe ce străzi a fost, un detectiv de poliţie a încercat să-l fac să recunoască că a dat jos banere de pe multe alte străzi. Fernandez de-abia sosise, aşa că nu a pus piciorul în acele zone. Poliţistul a trebuit să dea înapoi.
Fernandez a fost acuzat de infracţiunea de distrugere de bunuri. Poliţia a declarat că a dat jos zece bannere.
"Nu ştiu cât de multe am dat jos, aşa că am acceptat numărul lor", a precizat acesta.
Audierea sa a fost amânată după o lună. Fernandez a fost amendat cu 8.000 de HKUSD (1.031 de dolari), sumă care a inclus restituirea către Asociaţia de Îngrijire a Tineretului din Hong Kong a 500 de HKUSD pentru fiecare din cele zece bannere. Atunci când cazul a fost soluţionat în cele din urmă, a trebuit să se întoarcă în Noua Zeelandă, deoarece i s-a terminat vacanţa.
"Am dat banerele jos pentru că nu am vrut ca cineva să le vadă şi să fie indus în eroare", a afirmat Fernandez.
Regretă el acţiunile sale din acea dimineaţă în Hong Kong? "Absolut deloc".