Zeci de mii de taiwanezi protestează împotriva preşedintelui

Mii de persoane au participat laun miting împotriva preşedintelui taiwanez, Ma Ying-jeou, liderul Partidului Naţionalist
Mii de persoane au participat laun miting împotriva preşedintelui taiwanez, Ma Ying-jeou, liderul Partidului Naţionalist (Chen Baizhou / Epoch Times)

Din iulie anul trecut, Taiwanul a devenit preocupat de controlul transmisiilor de televiziune de către interese aliniate cu Partidul Comunist Chinez. Zeci de mii de persoane au participat duminică la un marş de protest, pentru a-şi exprima frustrarea şi opoziţia faţă de Ma Ying-jeou, preşedintele ţării şi şeful Partidului Naţionalist, a cărui administrare a fost caracterizată de politici favorabile Chinei.

Marşul a fost organizat în parte de Partidul Democrat Progresist de opoziţie, care a cerut demisia lui Ma şi reformarea sistemului de pensii, şi provocat de preocupările legate de fuziunea dintre Next Media şi Want Want China Times Group, un conglomerat condus de omul de afaceri taiwanez Tsai Eng-Meng, despre care se crede că ar reprezenta o încercare de a intra în graţiile autorităţilor chineze pentru a obţine acces la piaţa continentală profitabilă.

Vânzarea este deosebit de îngrijorătoare pentru taiwanezi, care o percep drept pierderea unui nou serviciu independent de ştiri, în acest caz Next Media cu sediul în Hong Kong.

Tsai a fost criticat pentru atitudinea sa pro-China, iar criticii cred că veniturile sale din publicitatea din China, împreună cu alte interese de afaceri, duc la cenzurarea ştirilor.

Un sondaj de opinie realizat recent de postul de televiziune TVBS a evidenţiat că 70 la sută din public era nemulţumit de Ma. Acest lucru s-a datorat în mare parte cazului privind achiziţia mass-media.

Preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din Taiwan, Chen Hsiao-Yi, a spus că peste 600 de cercetători şi 9 membri ai Academiei Sinica, care se opun fuziunii Next Media cu Want Want, au cerut să se întâlnească cu preşedintele Ma pentru a-l informa despre infiltrarea chinezilor în mass-media din Taiwan.

Chen consideră că există o nemulţumire pe scară largă cu privire la pierderea libertăţii mass-mediei din Taiwan şi că Ma a făcut prea puţine pentru a împiedica acest lucru.

Un student prezent la mitingul recent a întrebat: "Părerea oamenilor este chiar atât de nesemnificativă?"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe