Un inginer american a inventat un nou mijloc de transport - prin vid

"Transportul viitorului" a fost inventat de către inginerul mecanic american, Daryl Oster. Drumul de la New York la Beijing, cu ajutorul Evacuated Transport Tube (ETT), ar dura 2 ore, susţine proiectantul. Un bilet la ETT va fi de 12-13 ori mai ieftin decât biletul la tren, promit cercetătorii.
Epoch Times România
22.04.2012

"Transportul viitorului" a fost inventat de către inginerul mecanic american, Daryl Oster. Drumul de la New York la Beijing, cu ajutorul Evacuated Transport Tube (ETT), ar dura 2 ore, susţine proiectantul. Un bilet la ETT va fi de 12-13 ori mai ieftin decât biletul la tren, promit cercetătorii.

Pe lângă incredibila viteză şi preţul redus, noul mijloc de transport nu poluează mediul, este silenţios şi sigur. Capsulele, care se vor deplasa într-un tub vidat, vor dezvolta o viteză de 6000 - 6500 de km/h şi pot fi utilizate atât pentru transportul de pasageri cât şi pentru transportul de marfă. Cu toate acestea, există o limită în ceea ce priveşte greutatea ce poate fi transportată - aceasta nu trebuie să depăşească 367 kg per ”vagonetă”.

Potrivit explicaţiilor cercetătorilor, capsula se va deplasa prin tuburi vidate, care au un diametru de 1,5 metri. Tuburile vor fi construite din diferite materiale - beton ermetic, aluminiu, oţel, plastic, fibră de sticlă, etc - în funcţie de circumstanţele şi bugetul local. Iar, în staţiile intermediare vor fi instalate staţii de transfer, unde se va efectua transferul capsulei, prevenind pătrunderea aerului în interiorul acesteia.

Ideea creării Evacuated Tube Transport i-a apărut americanului Daryl Oster încă în 1980, dar a fost dezvoltată ulterior în anii 90. În anul 1999, cercetătorul a primit brevetul pentru această tehnologie. Începând cu 2000, oamenii de ştiinţă chinezi au manifestat un interes sporit pentru proiectarea ETT. În prezent, au fost vândute peste 50 de licenţe pentru ETT în 5 ţări, susţin oamenii de ştiinţă.

Principiile de funcţionare a ETT au fost prezentate de către Boris Weinberg încă în 1914, în cartea sa ”Mişcarea fără fricţiune”. Idei similare au fost dezvoltate şi de către celebrul matematician, Y. I. Perelman, în cartea sa ”Fizica amuzantă”. În proiectarea unui tren cu superviteză a fost implicat şi pionierul cosmonauticii, americanul Robert Goddard, în anul 1910.

Proiectul unui metrou în tub vidat a fost dezvoltat pentru Elveţia, dar deocamdată nu a fost pus în aplicare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor