Un eveniment astronomic foarte rar a avut loc în această noapte: O eclipsă totală de Lună şi Super Luna

Luna s-a aflat complet în umbra Pământului între 5:10 şi 6:23, momentul de maxim fiind ora 5:47 - perioadă când discul selenar căpătat o culoare roşiatică. Următorul eveniment astronomic similar va avea loc în anul 2033.
Gina Sturdza
28.09.2015

În noaptea de 27 spre 28 septembrie se va produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă parţial din toată ţara. „Vizibilă parţial” înseamnă că nu toată eclipsa se va putea vedea de la noi, Luna apunând când încă se află în umbra Pământului, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", din Bucureşti.

Următorul eveniment astronomic similar va avea loc în anul 2033. Epoch Times a transmis evenimentul live pe care NASA l-a găzduit cu această ocazie şi care a fost urmărit de peste 200.000 de oameni simultan, ceea ce a cauzat probleme reţelelor NASA.

Desfăşurarea eclipsei

Eclipsa începe la ora 3:11 (28 septembrie), are maximul la ora 5:47 şi se termină pentru noi în jurul orei de 7:16. Cea mai spectaculoasă parte a unei eclipse totale este perioada de când Luna intră în umbră Pământului şi până când iese din umbră. În cazul acestei eclipse primul moment va veni la ora 4:06, dar al doilea va fi pierdut pentru că Luna apune.

Luna va sta complet în umbra Pământului între 5:10 şi 6:23, momentul de maxim fiind ora 5:47. Este perioada când discul selenar va căpăta o culoare roşiatică (mai deschisă sau mai închisă în funcţie de gradul de opacitate al atmosferei terestre).

Pentru că fenomenul se produce în a doua jumătate a nopţii, Luna nu se va afla sus pe cer pe durata desfăşurării eclipsei. Eclipsa începe cu Luna înspre sud-vest, aflată la aprox. 40° deasupra orizontului, în momentul maximului se va afla la 20°, iar după aceea se va apropia din ce în ce mai mult de orizont până când va apune (în jurul orei 7:16).

O parte din fenomen va putea fi observat când afară se luminează de zi, noaptea terminându-se oficial la ora 5:32.

Super Luna

Mai puţin rar decât eclipsele, fenomenul astronomic numit 'Super Luna' este extrem de spectaculos şi a putut fi observat în multe colţuri ale lumii în această noapte, când Luna a fost mai mare decât de obicei.

Super Luna are loc o dată la fiecare 13 luni şi 18 zile, şi este o Lună plină la perigeu, sau cu alte cuvinte se află la distanţa cea mai mică faţă de Pământ, şi anume la 356.410 km depărtare. Distanţa de la Lună la Pământ variază în fiecare lună şi este cuprinsă între aproximativ 356.410 km şi 406.740 km, datorită excentricităţii orbitale a Lunii faţă de Pământ: orbita Lunii în jurul Pământului este variabilă şi nu îşi menţine mereu această distanţă, pentru că orbita Lunii nu formează un cerc perfect în jurul planetei noastre, ci are formă ovală.

Aspectul particular care stă la originea fenomenului de Super Lună, este momentul în care Luna plină coincide cu momentul perigeului, astfel că fiind atât de aproape de Pământ, Luna apare cu 14% mai mare şi cu 30% mai luminoasă decât de obicei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor