Un disc protoplanetar a dispărut în mod misterios

Astronomii sunt nedumeriţi de dispariţia discului protoplanetar din jurul unei stele asemănătoare Soarelui, despre care au crezut că este un sistem solar tânăr.
Belinda McCallum
05.07.2012

Astronomii sunt nedumeriţi de dispariţia discului protoplanetar din jurul unei stele asemănătoare Soarelui, despre care au crezut că este un sistem solar tânăr.

Văzută pentru prima oară în 1983, steaua este cunoscută sub numele de TYC 8241 2652. Aceasta este situată la 450 de ani-lumină depărtare şi are aproximativ 10 milioane de ani.

Cu 2,5 ani în urmă, sistemul emitea cantităţi mari de radiaţii infraroşii din cauza discului circumstelar format din praf şi gaz.

"Este ca şi trucul clasic al magicianului: acum îl vezi, acum nu-l mai vezi", a afirmat Carl Melis de la Universitatea din California-San Diego, cercetătorul care conduce studiul, într-o declaraţie. "Numai că în acest caz, vorbim de praf suficient cât să umple un sistem solar interior, şi a dispărut cu adevărat!"

La început, astronomii au crezut că observaţiile lor erau oarecum greşite.

"Este ca şi cum ai face astăzi o fotografie planetei Saturn, şi doi ani mai târziu constaţi că inelele sale au dispărut", a declarat coautorul studiului, Ben Zuckerman, de la Universitatea din California-Los Angeles, în declaraţie.

Rezultatele îi fac pe oamenii de ştiinţă să se îndoiască de modul în care înţeleg cum se formează planetele. Anterior, se credea că o cantitate atât de mare de praf putea fi eliminată în sute de mii sau chiar milioane de ani.

În prezent nu există nicio explicaţie convingătoare pentru ceea ce s-a întâmplat.

"Dispariţia pare să se fi întâmplat independent de steaua în sine, deoarece nu există nicio dovadă care să sugereze că steaua ar fi distrus praful printr-un fel de mega-flacără sau orice alt eveniment violent", a spus Melis.

"O explicaţie ar fi aceea că gazul produs de impact şi care a generat praful ajută la retragerea rapidă a particulelor de praf în stea, şi astfel la pierderea lor", a adăugat el.

"O altă explicaţie ar fi că coliziunile unor corpuri mari, rămase de la un impact major original, determină o infuzie proaspătă de particule de praf în disc, ceea ce iniţiază un proces prin care atât firicele mici de praf, cât şi cele mai mari, dispar."

Concluziile studiului sunt publicate în Nature.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor