Un cunoscut politolog "traduce" retragerea-surpriză a PSD de la guvernare. Planul ascuns al lui Ciolacu
Politologul Cristian Pîrvulescu a pus pe masă trei concluzii după decizia-surpriză a preşedintelui PSD Marcel Ciolacu de a se retrage din discuţiile pentru formarea viitorului Guvern.
"Asta înseamnă că PSD va avea candidat la prezidenţiale. Doi - optează pentru un guvern de serviciu. Trei - împinge întreaga responsabilitate pe umerii lui Iohannis şi a PNL, acest partid fiind obligat, într-un fel sau în altul, să facă front comun cu Iohannis, chiar dacă nu vrea să îşi asume susţinerea lui Iohannis, în condiţiile în care ştim de ultimatumul USR. Consecinţele sunt o adâncire a crizei, iar PNL va avea întreaga responsabilitate a următoarelor luni de guvernare, ceea ce îl va costa enorm. (...) Nu înseamnă neapărat că va fi domnul Ciolacu (candidatul PSD la prezidenţiale - n.r.), dar, în funcţie de evoluţii, se poate să se întâmple şi asta", a declarat, pentru Agerpres, Cristian Pîrvulescu.
Potrivit analistului politic, este evident că opţiunea PSD este una pentru un guvern de tranziţie, până după alegerile prezidenţiale.
"Acestea vor face o descriere mai exactă a câmpului politic din România şi, pe această bază, noul preşedinte, cine va fi, va putea stabili o formulă de guvernare care să fie mult mai puternică, să nu fie rezultatul unei conjuncturi pe care, oricum, USR o folosea electoral. Deci, PSD reacţionează folosind, la fel, electorat şi extrăgându-se. Din punct de vedere al democraţiei, nu este cel mai rău lucru ce se întâmplă acum. Pentru că PSD în opoziţie înseamnă o opoziţie puternică, guvernul este slab, este foarte adevărat şi, pe de altă parte, PSD spune: 'Bun, la final de mandat, suplimentarea pe care o mai are, Iohannis şi PNL să suporte toate consecinţele, pentru că, până la urmă, sunt cei care au iniţiat acest proces.' Complicat. Pentru PNL e foarte complicat", a afirmat Cristian Pîrvulescu.
Reamintim că preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că partidul său se retrage din coaliţia aşa-zis pro-europeană, dar susţine că va vota în Parlament un viitor guvern de dreapta. Detalii aici.
În replică, şeful statului Klaus Iohannis a făcut un apel la responsabilitate şi a transmis că un guvern minoritar nu este o soluţie pentru România, aflată acum în plină criză politică. Detalii aici.