Ciolacu, despre ieşirea PSD de la guvernare: "Unii dintre partenerii cu care am stat la masă au postat că le este silă şi că se murdăresc de PSD. Eu în acest film nu vreau să mai fiu"
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a ieşit cu explicaţii publice după anunţul retragerii PDS-ului de la guvenare. El a susţinut - la scurt timp Agenţia de rating Fitch a anunţat revizuirea perspectivei ratingului de ţară al României la negativă - că situaţia economică a României e stabilă.
De asemenea, el a dat vina pe USR pentru plecarea PSD-ului de la guvernare în condiţiile în care va fi nevoie de măsuri de austeritate dure, nepopulare, pe care social-democraţii nu doresc să le deconteze electoral.
"Se vorbeşte în ultimile zile foarte mult de situaţia economică a României. După cum am văzut şi anunţurile organismelor financiare internaţionale, ele se referă la stabilitatea politică, nu la cifrele neapărat brute care sunt în acest moment negociate cu Uniunea Europeană, având o traiectorie de reducere a deficitului pe şapte ani. Deci România este stabilă din acest punct de vedere. Dar faptul că nu s-a reuşit, într-un termen şi mai scurt, să fie o coaliţie de guvernare şi faptul că nu vom avea buget de stat până la sfârşitul anului, a dus la această îngrijorare.
Şi vom vedea în zilele următoare cum vor reuşi cele trei partide de dreapta, care au mai fost la guvernare, să termine negocierile şi aşa cum am anunţat deja public, Partidul Social-Democrat va vota acest guvern de dreapta, nu neapărat din dragoste de cineva, dar trebuie să fim, cred că, din nou maturii din cameră. România are nevoie de o stabilitate politică care va duce automat şi la o stabilitate economică.
Acum trei ani de zile mi s-a cerut să venim la guvernare într-un moment foarte dificil.
Şi n-am avut, nici eu, nici colegii mei, n-am avut anumite pretenţii nici măcar să avem prim-ministru. După o guvernare de dreapta pe care o ştiţi cum s-a finalizat cu o criză socială şi cu un demers deja pornit de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis în acel moment, deci mă refer acum trei ani de zile. Am fost maturi, am venit, am adus o coerenţă guvernamentală şi am ajuns, văzând de atunci, o creştere a trendului suveranist, nu numai din România, din întreaga Europă.
Şi după discuţii avute, în primul rând, cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă, dânsul era preşedintele Partidului Naţional Liberal, am ajuns la concluzia că românii... şi din discuţiile avute fiecare dintre noi cu membrii de partid, cu preşedinţii de organizaţie... românii îşi doresc o stabilitate politică şi o coerenţă guvernamentală. Şi am decis, iarăşi, fără să facă nici domnul Romaşcanu, nici domnul Grindeanu şi nici alt coleg cumva să pună condiţii partenerilor de coaliţie pe care îi mai avem încă două zile când se va termina mandatul meu şi al acestui guvern.
Şi atunci am intrat la guvernare, am fost de acord să fie şi domnul Nicolae Ciucă prima tură de prim-ministru şi am decis să avem o listă comună la europarlamentare şi s-a dovedit că a fost o decizie corectă, fiindcă acest trend suveranist nu a reuşit să se impună într-un moment în care s-a impus în multe alte ţări, membre ale Uniunii Europene. Ştim cu toţii că alegerile europarlamentare au fost toate odată în toată Uniunea Europeană. Avem aceste cifre? Mai mult. În România, românii au decis să ne acorde votul de 50% atât PSD-ului cât şi PNL-ului. Nu contează pe cine a ajutat această decizie din punct de vedere politic.
Am stabilit că avem şi un calendar de alegeri în septembrie. Ca să fie şi chiar opţiunea de a avea un candidat unic. Chiar şi opţiunea ca să nu fie candidat Marcel Ciolacu, poate nici Nicolae Ciucă. Poate găseam o personalitate, la fel cum pornisem şi demersurile în acest moment. Am văzut cu toţii ce s-a întâmplat. Deodată au început atacurile la mine, cum era şi normal şi la familia mea. Au început atacurile asupra miniştrilor, asupra actului de guvernare. Toată această incoerenţă, toate aceste atacuri au dus la o schimbare de atitudine a românilor. Şi au preferat un candidat pentru funcţia de preşedinte suveranist, pe care de altfel nu-l cunoştea nimeni. Şi s-a ajuns ca Partidul Aur să fie al doilea partid ca şi mărime din România. Iarăşi am făcut apel la responsabilitate în faţa colegilor mei pentru că am văzut că totuşi românii, chiar împărţind aşa puterea, putem toate partidele pro-europene, inclusiv USR-ul, să creăm o majoritate confortabilă şi să ne-ntoarcem la responsabilitatea guvernării.
Au început prima oară USR-ul să facă acest balet, ţinând cont că urmează nişte alegeri prezidenţiale. Eu vă spun deschis, cel puţin după ce stai la masă ore în şir, zile în şir, unii dintre partenerii cu care stai la masă să posteze că îi este silă şi că se murdăreşte de PSD, dar asta este, trebuie să facă cu PSD-ul guvernare, eu în acest film nu vreau să mai fiu. Eu cred că şi colegii mei, mai ales că am vorbit cu mulţi înainte de a lua această decizie, nu poate să mai accepte o această atitudine.
Dar, fiind responsabil, vom vota în Parlament un guvern de dreaptă, fără nicio reţinere. Invităm, poate luni este cel mai bine, e o zi foarte bună să votăm viitorul guvern format din PNL, USR, UDMR, de fapt e o revenire a guvernului de dreapta, poate de această dată vor reuşi măcar să se ridice cât de cât, ca să zic aşa, la nivelul actului de guvernare din ultima perioadă, din ultimii trei ani de zile. Incluzând aici şi pe primul ministru Nicolae Ciucă şi pe primul ministru Marcel Ciolacu", a declarat Ciolacu.