Un candidat denunţă nereguli în alegerile din Egipt

Un candidat prezidenţial egiptean care a fost făcut knock-out din primul tur de scrutin va depune o plângere cu privire la presupusele nereguli în recentele sondaje de opinie.
Candidatul egiptean la preşedinţie, Hamdin Sabahi, la un miting electoral pe 18 mai. Sabahi conduce partidul Karama, o ramură a partidului Nasserist. (Khaled Desouki / AFP / GettyImages)
Stephen Jones
28.05.2012

Un candidat prezidenţial egiptean care a fost făcut knock-out din primul tur de scrutin va depune o plângere cu privire la presupusele nereguli în recentele sondaje de opinie.

Candidatul de stânga Hamdin Sabbahi a terminat pe locul al treilea, ratând foarte aproape calificarea pentru o nouă rundă de vot în al doilea tur de scrutin programat pentru iunie.

Acesta a declarat că va depune o plângere duminică împotriva pretinsei "blocări a votului" de către Ministerul de Interne din fosta era Mubarak, pentru prim-ministrul Ahmad Shafik. Shafik a fost considerat candidatul favorit al armatei din Egipt.

"Dovezile pe care le avem, şi care încă se acumulează, prezintă un număr mare de nereguli în centrele de votare care ar putea afecta rezultatele finale", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Sabbahi, Hossam Mounis, potrivit Associated Press.

Rezultatele oficiale ale primului tur de scrutin, care a avut loc miercurea şi joia trecute, nu au fost încă anunţate.

Cu toate acestea mass-media egipteană a raportat o concordanţă între secţiile de votare din întreaga ţară, care îi arată pe Shafik şi pe candidatul Frăţiei Musulmane, Mohammed Morsi, ca fiind cei care vor intra în cursa alegerilor de luna viitoare.

Potrivit ziarului egiptean Al-Ahram, Morsi a cumulat 26,4 la sută din voturi, mai mult decât Shafik, care are 24,7 la sută. Cel de-al doilea tur de scrutin a fost declanşat deoarece niciun candidat nu a câştigat o majoritate indiscutabilă.

Ambii candidaţi afirma că vor căuta să continue obiectivele celor care au luat parte la revoluţia de anul trecut, marcând o rupere fermă de trecut.

Cu toate acestea, Ahmed Khairy, purtătorul de cuvânt al partidului liberal secular, Partidul Eliberării Egiptenilor, a fost citat de Al-Ahram spunând că scenariul Morsi-Shafik este "cel mai rău scenariu posibil."

Khairy a afirmat că Morsi a fost un "fascist islamist", în timp ce Shafik a fost un "fascist militar."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor