Crimele oficialului chinez destituit trec dincolo de o simplă corupţie


Aceasta fotografie făcută pe 14 martie 2012, îl arată pe secretarul de partid din Chongqing, Bo Xilai, în timpul ceremoniei de închidere a Congresului National Popular, la Sala Mare a Poporului din Beijing.
Aceasta fotografie făcută pe 14 martie 2012, îl arată pe secretarul de partid din Chongqing, Bo Xilai, în timpul ceremoniei de închidere a Congresului National Popular, la Sala Mare a Poporului din Beijing. (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

Analiză de ştiri

Aparent, Bo Xilai, fostul membru al Biroului Politic, este vinovat doar de "luare de mită, corupţie şi abuz de putere", astfel cum se afirmă în rechizitoriul său. Dar editorialele din ziarele purtătoare de cuvânt ale Partidului fac aluzie la faptul că Bo este vinovat de fapte mult mai grave, şi anume: deviere politică şi tentativă de uzurpare a puterii conducerii centrale.

Aceste din urmă acuzaţii nu sunt niciodată expuse explicit, însă observatorii politici ai Partidului Comunist Chinez au observat că remarcile voalate legate de acest subiect au început să fie publicate imediat după anunţarea rechizitoriul lui Bo, pe data de 25 iulie.

"Protejarea guvernului central unificat şi a hotărârilor sale şi urmarea conducerii centrale... rămân preocuparea principală şi de neclintit a timpurilor noastre", scrie Xinhua, agenţia de ştiri de stat, într-un comentariu intitulat "Loialitatea faţă de guvernul central este cheia stabilităţii", potrivit traducerii Chinascope, un grup cu sediul în Washington, D.C., care se ocupă cu analiza doctrinei de Partid. Articolul se referea în mod special la Bo şi la procesul acestuia.

Duowei, un site de ştiri în limba chineză din afara Chinei, a afirmat că motivul pentru căderea lui Bo a fost o "eroare de linie". Termenul se referă la o abatere de la doctrina stabilită de conducerea centrală, şi este o etichetă politică extrem de gravă, care a fost aplicată la Bandei celor patru, grupul de oficiali care a fost acuzat de tumultul şi violenţa Revoluţiei Culturale.

Termenul a fost de asemenea folosit împotriva unor foşti membri de Partid de nivel înalt care au fost la un moment sau altul foarte apropiaţi conducerii de vârf. Din această categorie fac parte: Li Lisan, liderul al PCC între 1928-1930, care a fost acuzat de "aventurism de stânga" (o eroare de linie); Wang Ming, la un moment dat considerat rival al lui Mao, care a fost acuzat de "dogmatism" (eroare de linie); şi Chen Duxiu, membru fondator al PCC, care s-a făcut vinovat de "oportunism de dreapta" (o altă eroare de linie).

Lui Bo nu i-a fost atribuită, cel puţin nu încă, o greşeală ideologică similară. La suprafaţă el este doar acuzat de infracţiuni obişnuite, mai degrabă decât de crime politice. Şi nici Partidul acum nu foloseşte un astfel de termen învechit precum "eroare de linie", în propaganda sa.

"Codul penal chinez nu conţine prevederi cu privire la erorile pe linie politică", a afirmat Wen Zhao, comentator pe probleme politice chineze pentru Televiziunea NTD. "Aşa că ei au folosit forţa judiciară pentru a rezolva cazul lui, în timp ce au folosit Xinhua pentru a le spune cadrelor situaţia reală. Problema de bază este aceea că el a provocat autoritatea Partidului. Ei nu pot spune astfel de lucruri în instanţă, desigur".

Potrivit Duowei, "În Chongqing, [Bo] s-a ridicat ca un rival al Partidului Central. Acest tip de eroare de linie la nivel înalt este un act cu adevărat de neiertat, care trece dincolo de lege".

Articolul Xinhua l-a comparat pe Bo cu Qin Shi Huang, primul împărat al dinastiei Qin, cunoscut în istorie ca un tiran, şi a spus că Bo a "întemeiat un regat independent, opunându-se Partidului Central".

"Experienţa istorică a Chinei a arătat în mod repetat că numai protejarea autorităţii centrale poate asigura stabilitatea pe termen lung a ţării noastre. Guvernul central realizează politicile şi schimbările de personal din perspectiva întregii ţări. Deciziile sale sunt bazate pe temelia interesului naţional", a afirmat Xinhua. "Politicile şi schimbările de personal pot aduce atingere intereselor locale, însă problemele minore trebuie să fie subordonate celor majore pentru ca reforma, dezvoltarea şi stabilitatea ţării să beneficieze".

Propaganda partidului cu privire la problemă s-a limitat doar la astfel de aluzii, fără a intra în detalii cu privire la modul în care Bo a conspirat pentru a contesta conducerea centrală.

Cu toate acestea, unele rapoarte de anul trecut arată că Bo s-a infiltrat în unele dintre funcţiile cele mai sensibile de securitate din Partid şi a fost capabil să îi spioneze pe liderii de top.

Surse bine plasate din interiorul Chinei au declarat de asemenea pentru Epoch Times, că Bo a făcut parte dintr-o conspiraţie împreună cu fostul lider al regimului, Jiang Zemin, şi fostul ţar al securităţii, Zhou Yongkang, plănuind efectiv să uzurpeze puterea de la Xi Jinping, în prezent şeful PCC. Cei trei s-au unit într-o clică pentru a dobândi controlul asupra Partidului din cauza implicării lor comune în persecuţia împotriva Falun Gong, inclusiv activităţi legate de recoltarea de organe de practicanţi Falun Gong, au afirmat sursele pentru Epoch Times. Mâna dreaptă a lui Bo Xilai, Wang Lijun, a recunoscut că a dirijat "mii" de transplanturi de organe la faţa locului, ceea ce conduce experţii să suspecteze, pe baza unei serii de factori conjuncturali, că multe dintre victime au fost cel mai probabil practicanţi Falun Gong.