Un arhitect francez se îndreaptă spre China în cazul lui Bo Xilai
alte articole
Un arhitect francez, despre care se crede că ar avea legături cu politicianul chinez demis, Bo Xilai, şi cu soţia acestuia, Gu Kailai, a plecat din proprie iniţiativă din Cambodgia, îndreptându-se spre China.
Este posibil ca Patrick Devillers să deţină informaţii despre tranzacţiile financiare ale lui Bo şi despre presupusa implicare a lui Gu în moartea unui om de afaceri britanic, Neil Heywood. Devillers fusese reţinut luna trecută în Phnom Penh, de către oficialii cambodgieni, care la acel moment nu l-au trimis nici în Franţa, nici în China, urmând ca înainte să se efectueze o investigaţie prealabilă.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului cambodgian de Externe, Koy Koung, a declarat pentru Wall Street Journal că oficialii nu l-au forţat pe Devillers să meargă în China. "L-am arestat şi l-am reţinut la sugestia Chinei, iar acum îl eliberăm la sugestia Chinei."
Oficialii francezi au confirmat faptul că Devillers a zburat în China, spunând că îi susţin decizia. "Dl. Devillers ne-a făcut cunoscută de mai multe ori dorinţa sa de a călători în China, pentru a coopera cu autorităţile judiciare din această ţară", a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Bernard Valero. Potrivit lui Valero, Devillers i-a spus ambasadorului francez din Cambodgia că a obţinut anumite garanţii din partea autorităţilor chineze.
Partidul Comunist Chinez (PCC) i-a reţinut atât pe Bo, cât şi pe Gu, punându-i sub anchetă. Bo, fost membru al Biroului Politic, este acuzat de abuz de putere în perioada în care a deţinut funcţia de secretar de Partid al oraşului Chongqing. Mai mult, el este acuzat de nepotism şi de crearea unui cult al personalităţii axat pe renaşterea erei maoiste. Bo a fost demis din funcţia de secretar de Partid.
Devillers şi-a petrecut ultimii ani în Cambodgia, dar îi cunoaşte bine pe Bo şi Gu din anii 1990, atunci când Bo era primar în oraşul Dalian. Nu este clar ce relaţie a avut Devillers cu cuplul, dar s-a spus despre el că le-a fost partener de afaceri apropiat şi că l-ar fi cunoscut personal pe Heywood.
Scandalul în care este implicat Bo a fost declanşat atunci când fostul şef de poliţie din Chongqing, Wang Lijun, a încercat să scape din China, fugind la consulatul SUA, în luna februarie a acestui an. Este posibil ca Wang să le fi dezvăluit oficialilor americani faptul că Bo şi ţarul chinez al securităţii, Zhou Yongkang, plănuiau o lovitură de stat împotriva lui Xi Jinping, următorul lider al PCC. Se poate să le fi dezvăluit şi implicarea funcţionarilor comunişti de vârf în recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong.
După înlăturarea lui Bo, scandalul a expus o ruptură, nu prea bine înţeleasă în acel moment, între facţiunea "mâinilor pătate de sânge", formată din Zhou Yongkang, fostul lider Jiang Zemin şi Bo Xilai, şi cea a liderilor tradiţionali - premierul Wen Jiabao, liderul de Partid Hu Jintao şi succesorul său, Xi Jinping.
Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.