Se pare că soţia lui Bo Xilai a recunoscut că l-a ucis pe omul de afaceri britanic

Bo Xilai împreună cu soţia sa, Gu Kailai.
Bo Xilai împreună cu soţia sa, Gu Kailai. (New Epoch Weekly Photo Archive)

Se spune că Gu Kailai, soţia politicianului chinez demis Bo Xilai, ar fi mărturisit că l-a ucis pe omul de afaceri britanic, Neil Heywood, pentru ca el să nu descopere infracţiunile financiare pe care aceasta le săvârşise, potrivit unui raport al unui ziar japonez.

Heywood, în vârstă de 41 de ani, găsit mort anul trecut, a fost asociat cu Gu şi Bo, fostul secretar de Partid din Chongqing, care a fost alungat de la putere la începutul acestui an. Partidul Comunist Chinez (PCC) îl investighează pe Bo pentru alte infracţiuni, inclusiv corupţie şi abuz de putere.

Gu, care nu a mai fost văzută în public din luna martie, este suspectată că l-ar fi otrăvit pe Heywood. Oficialii chinezi au afirmat iniţial că moartea lui Heywood s-a datorat "consumului excesiv de alcool". Surse PCC au declarat pentru ziarul Asahi Shimbun că Gu a recunoscut că l-a ucis pe omul de afaceri pentru ca acesta să nu-i descopere nelegiuirile financiare. Potrivit raportului, sursele au declarat că Gu a obţinut venituri pe care nu le-a declarat de-a lungul anilor şi a transferat 6 miliarde de dolari în străinătate, folosindu-se de influenţa soţului ei.

Sursele au mai relatat ziarului despre un raport provizoriu de anchetă, ce a circulat printre membrii de rang înalt ai PCC. În raportul Biroului General al Comitetului Central al Partidului Comunist, Gu a mărturisit că l-a ucis Heywood deoarece "s-a simţit încolţită" de o anchetă cu privire la chestiuni de ordin financiar.

Potrivit surselor, oficialii au decis să o pună pe Gu sub acuzare şi vor investiga dacă Bo a ştiut sau nu de crimă. Între timp, mai mulţi oficiali şi alte persoane care sunt asociate cu Bo, au fost interogate.

Patrick Devillers, un arhitect francez care locuieşte în Cambodgia şi despre care s-a spus că ar avea legături strânse cu Bo şi Gu, a fost arestat pentru a fi interogat, la începutul acestei săptămâni, la ordinul autorităţilor chineze. Autorităţile cambodgiene au declarat că nu-l vor extrăda pe Devillers.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe