Afacerile dintre Bo Xilai şi arhitectul francez Devillers

Bo Xilai asistând la Congresul National al Poporului - 5 martie, Beijing.
Bo Xilai asistând la Congresul National al Poporului - 5 martie, Beijing. (Feng Li / Getty Images)

Scandalul demnitarului Partidului Comunist chinez, Bo Xilai, demis pentru corupţie şi a cărui soţie, Gu Kailai, a fost acuzată de asasinarea unui cetăţean britanic partener de afaceri şi presupus amant, a luat o nouă întorsătură prin arestarea în Cambodgia a arhitectului francez, Patrick Devillers, pentru implicare în această obscură afacere de corupţie, sex şi putere, care începe să semene cu un roman poliţist, notează joi ziarul ABC.

Beijingul a cerut extrădarea lui Devillers arestat în urmă cu două săptămâni la cererea autorităţilor chineze. Deşi şeful poliţiei din Cambodgia, Touch Naruth, nu a explicat cauzele arestării cetăţeanului francez el a precizat că studiază posibilitatea trimiterii acestuia „în China sau în Franţa”. Naruth a explicat că Phenianul a cerut extrădarea cetăţeanului francez pe motiv că a comis acolo infracţiunile. Purtătorul de cuvânt ajunct al MAE francez, Eric Bosc, a precizat că guvernul francez a cerut autorităţilor din Cambodgia „clarificări privind motivele acestei arestări” care a avut loc la 13 iunie.

Legăturile dintre Patrick Devillers şi Bo Xilai datează din anii 90 din vremea când demnitarul chinez era primar al Dalian, oraşul-port din provincia de nord-est Liaoning, şi l-a angajat pe arhitectul francez pentru a proiecta şi remodela peisajul urban al oraşului şi a-l dota cu mari bulevarde, parcuri şi pieţe. În anul 2000, soţia lui Bo Xilai, Gu Kailai, s-a asociat cu Devillers şi au înfiinţat amândoi o firmă care dorea să atragă arhitecţi europeni pentru dezvoltarea de proiecte în China. În registrul firmei respective a fost trecută aceeaşi adresă, un apartament din South Kensington, în cea mai elegantă zonă a Londrei, pe unde era văzut şi britanicul Neil Heywood.

Potrivit ziarului The Times apartamentul era de fapt locul întâlnirilor de amor cu Gu Kailai, neglijată de soţul care începea să escaladeze treptele regimului chinez şi care avea, la rândul lui, faimă de afemeiat. Tabloidul Apple îl implică chiar pe Bo într-o relaţie cu celebra actriţă chineză Zhang Ziyi, căreia i-ar fi plătit un milion de dolari pentru favorurile sale sexuale. Dincolo de această telenovelă asiatică, firma Adad Ltd (Dezvoltare Arhitectonică) a durat doar trei ani şi a derulat puţine proiecte. În martie 2006, arhitectul francez şi tatăl lui, Michel Devillers, au deschis în Luxemburg o agenţie imobiliară cu numeroase proprietăţi estimate la zeci de milioane de euro. Când a înregistrat firma, denumită D2, Patrick Devillers a folosit o adresă din Beijing care coincide cu un birou de avocatură al lui Gu Kailai.

Deschiderea acestei firme în Marele Ducat, un paradis fiscal opac din Europa, alături de strategica afacere cu 'betonul' a trezit suspiciunea că în spatele lor, se află de fapt un paravan pentru a spăla bani negrii scoşi ilegal din China de Gu Kailai şi de partenerul ei britanic, Neil Heywood, care în noiembrie anul trecut a fost găsit mort prin otrăvire într-un hotel din Chongqing. Este vorba de impozanta megalopolă, scăldată de apele râului Yangtze în apropierea barajului Celor Trei Guri, unde a fost secretar general al PC Bo Xilai. Totuşi, Devillers a negat existenţa oricăror nereguli, într-un interviu acordat în mai ziarului francez Le Monde, în care s-a referit la Heywood ca la 'un suflet nobil'.

Mai interesat de filosofia orientală, decât de afaceri ca tatăl său, Patrick Devillers trăieşte de şase ani în Cambodgia, unde locuieşte într-o clădire din fosta colonie franceză, conduce o camionetă Toyota sau o bicicletă electrică şi are o casă de vacanţă din bambus aproape de plaja din Kep. Contactat de ziarul New York Times care l-a considerat 'personajul misterios' din cazul Bo Xilai, el a răspuns cu o maximă taoistă: 'Nu vă opuneţi în niciun fel răului şi va dispărea de la sine. Este o zicală plină de înţelepciune şi sper că faptele vor arăta până la urmă adevărul'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe