Un antreprenor american a fost amendat pentru vânzarea de tehnologie pentru elicoptere de atac către China
alte articole
Un important antreprenor american de apărare a vândut tehnologie ce ar putea ajuta China să îşi dezvolte primul elicopter militar de atac - încălcând legile de export impuse Beijingului, după masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989 şi într-un moment când Statele Unite sunt tot mai preocupate în legătură cu prezenţa militară în creştere a Chinei în regiunea Asia-Pacific.
United Technologies şi două dintre filialele sale au fost de acord să plătească peste 75 milioane de dolari Departamentului american de Justiţie şi Departamentului de Stat, pentru că a vândut un software militar sensibil către China, care a fost folosit de Beijing pentru a dezvolta un elicopter modern de atac.
Departamentul american de Justiţie a declarat că a amendat contractantul cu sediul în Hartford, Connecticut, deoarece aflarea unui elicopter modern de atac în posesia Chinei ameninţă siguranţa trupelor americane din străinătate şi a aliaţilor săi. Acesta a susţinut că în timp ce societatea a încercat să intre pe piaţa chineză a elicopterelor civile, o filială United Technologies a eludat legile de export, inclusiv Actul de control al exportului de arme din 1976.
În iunie 1989, Statele Unite au impus o interdicţie privind armele către China, după ce armata a suprimat şi a ucis mii de manifestanţi în Piaţa Tiananmen, conform unor estimări. Concret, atunci când Congresul a votat interdicţia privind armele către China, în 1990, aceasta a interzis vânzarea de elicoptere şi tehnologie.
Procurorii federali au declarat că United Technologies ştia că, prin vânzarea acestui software către China, ar permite Beijing-ului să dezvolte un elicopter militar, Z-10.
Filiala United, Pratt & Whitney Canada (P & WC) "şi-a asumat ceea ce a descris pe plan intern ca un "risc calculat", pentru că a vrut să devină furnizor exclusiv de elicoptere civile pe piaţa din China, veniturile estimate fiind de până la două miliarde de dolari", a declarat procurorul pentru districtul Connecticut, David Fein, care a adăugat că "se cunoştea de mai mulţi ani că s-au făcut încălcări" înainte ca să se facă ceva cu privire la acest subiect.
United Technologies, o companie ce a înregistrat peste 58 miliarde de dolari în vânzări nete, anul trecut, şi care este producătorul de elicoptere militare americane Black Hawk, a pledat vinovat la cele două capete de acuzare, legate de încălcarea Actului de control al exportului de arme şi întocmirea de declaraţii false pentru a-şi acoperi greşelile.
Documentele Curţii arată că P & WC ştia că proiectul Z-10 va fi utilizat de oficialii chinezi pentru a produce un elicopter modern de atac şi că furnizarea unor componente produse în SUA către China ar încălca legile de export.
Documentele au prezentat unii oficiali chinezi ca afirmând că versiunea comercială a elicopterului va fi dezvoltată în tandem, făcând personalul de marketing al P & WC să-şi exprime scepticismul pe plan intern faţă de "apariţia bruscă" a unui elicopter civil. De asemenea, ei s-au întrebat dacă este ceva "real sau imaginar", spunând ulterior că China "nu mai face referire la programul său militar", potrivit documentelor.
Departamentul de Justiţie a declarat ca filiala nu a anunţat United Technologies despre această situaţie decât cu ani mai târziu şi s-a făcut că nu vede potenţialul militar al elicopterului. În concluzie, P & WC a încercat să intre pe piaţa elicopterelor civile din China, care ar fi adus companiei câştiguri de aproximativ 2 miliarde de dolari.
Acuzaţiile au avut loc după ce Statele Unite s-au îngrijorat cu privire la modernizarea militară a Chinei şi manevrele sale din ce în ce mai agresive din regiunea Asia-Pacific - inclusiv litigiul în curs de desfăşurare al Beijingului cu Filipine în legătură cu Scarborough Shoal din Marea Chinei de Sud şi disputa cu Vietnamul în legătură cu Insulele Spratly şi Paracel, despre care se spune că ar fi bogate în petrol şi minerale.
În acelaşi timp, Statele Unite a acuzat China de spionaj şi hacking asupra companiilor americane de apărare, pentru a fura proprietate intelectuală. Într-un raport al Congresului din martie s-a specificat că armata Chinei a făcut progrese semnificative în domeniul capacităţilor sale de război cibernetic, acestea putând fi folosite împotriva Statelor Unite pentru a face ravagii în reţelele sale informatice.