Rusia apără vânzarea de arme către Siria şi critică SUA

Rusia a apărat vânzarea de arme către Siria şi a acuzat Statele Unite că furnizează arme rebelilor sirieni.
Armata Liberă siriană în oraşul Qusayr, 15 km de Homs, 8 mai 2012. (- / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
14.06.2012

Miercuri, Rusia a apărat vânzarea de arme către Siria şi a acuzat Statele Unite că furnizează arme rebelilor sirieni, potrivit VOA.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a declarat la Moscova că Rusia furnizează "sisteme de apărare anti-aeriană" Damascului, într-o afacere care "nu încalcă în niciun fel dreptul internaţional". El a afirmat că acest lucru "contrastează cu ceea ce fac Statele Unite ... şi anume furnizarea de arme pentru opoziţia siriană, care sunt folosite împotriva guvernului sirian."

Răspunsul lui vine după ce secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat marţi că Washingtonul este îngrijorat cu privire la rapoartele conform cărora Rusia trimite elicoptere de atac guvernului sirian, un vechi aliat al ruşilor.

Clinton a respins afirmaţiile Rusiei potrivit cărora transporturile sale de armament către Siria nu au legătură cu revolta, numindu-le "vădit neadevărate". Ea a declarat că SUA a cerut Rusiei să oprească aceste transferuri de arme.

Având în vedere legăturile sale economice puternice şi militare cu Siria, experţii afirmă că Rusia a devenit un jucător cheie în criza siriană, acum în cea de-a 15-a lună de revoltă a adversarilor guvernamentali.

Rusia, şi înainte de ea Uniunea Sovietică, a oferit asistenţă economică şi militară guvernului sirian timp de zeci de ani, inclusiv avioane de luptă MiG şi sisteme aeriane sofisticate de apărare.

Moscova menţine o instalaţie navală din epoca sovietică în portul sirian Tartus de la Marea Mediterană şi plănuieşte să modernizeze baza pentru a putea găzdui şi nave mai mari de război, inclusiv portavioane.

Experţii consideră că relaţiile strânse dintre Kremlin şi Damasc au afectat reacţia Rusiei faţă de criza din Siria. Moscova a rezistat eforturilor occidentale împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, chiar când puteri mondiale cheie, în afară de China, i-au cerut să renunţe.

Rusia s-a alăturat Chinei şi şi-a exercitat dreptul de veto faţă de o rezoluţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care cerea ca preşedintele sirian să demisioneze. Secretarul american de stat Clinton a numit votul "o parodie".

În ciuda veto-ului său în cadrul Naţiunilor Unite, Moscova a aprobat planul internaţional de pace al trimisului Kofi Annan. Acest acord de încetare a focului nu a reuşit să menţină situaţia sub control de când s-a sugerat acest lucru în aprilie, pe fondul atacurilor forţelor guvernamentale şi rebelilor anti-guvernamentali.

Experţii afirmă că Rusia a încercat să joace un rol de mediator în acest conflict, găzduind la Moscova oficiali sirieni ai guvernului şi, separat, membri ai opoziţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor