Umilinţă pentru Putin: Armenia vrea să părăsească "NATO-ul rusesc" şi să adere în schimb la UE

Kremlinul a fost luat prin surprindere după ce un fost aliat-cheie a anunţat că intenţionează să se retragă dintr-o alianţă militară susţinută de Rusia, relatează Express. Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) este versiunea Rusiei a NATO, ai cărei membri sunt în mare parte foste state sovietice.
Rusia consideră această organizaţie drept un contrabalans la NATO şi un element important al propriei sale securităţi. La fel ca NATO, OTSC are o obligaţie de apărare colectivă, consfinţită în Articolul 4 al tratatului. Acesta stipulează clar că orice atac împotriva unui semnatar va fi perceput ca un atac împotriva tuturor.
Într-o lovitură majoră pentru Putin, Armenia a indicat acum că doreşte să părăsească blocul de securitate. Premierul Nikol Paşinian a declarat că este probabil ca ţara sa să părăsească OTSC-ul, în urma unui acord de pace cu vecinul său, Azerbaidjan.
Timp de mulţi ani, Armenia a controlat teritorii în interiorul unei regiuni a Azerbaidjanului cunoscută sub numele de Nagorno-Karabah. Azerbaidjenii au recucerit enclava în 2023, după ani de conflict între Baku şi Erevan.
Soldaţi ruşi au fost desfăşuraţi în regiune pentru a menţine pacea, dar nu au reuşit să oprească recucerirea enclavei de către Azerbaidjan – lucru care a provocat furia guvernului armean. Ca represalii, Armenia şi-a „îngheţat” de facto participarea în OTSC în februarie 2024.
Comentând evoluţiile politice recente, premierul Paşinian le-a spus reporterilor miercuri: „Este mai probabil să ne retragem din OTSC decât să ne deblocăm calitatea de membru.”