Israelul trimite tancuri într-o zonă de refugiaţi din Gaza

Soldaţi israelieni pe un tanc Merkava, 9 octombrie 2023. (Getty Images)
Redacţia
21.07.2025

Tancurile israeliene au pătruns luni pentru prima dată în districtele sudice şi estice ale oraşului Deir al-Balah din Gaza, o zonă în care, potrivit surselor israeliene, armata crede că ar putea fi ţinuţi ostatici, transmite Reuters.

Zona este aglomerată de palestinieni strămutaţi în timpul celor peste 21 de luni de război din Gaza, dintre care sute au fugit spre vest sau sud după ce Israelul a emis un ordin de evacuare, afirmând că urmăreşte distrugerea infrastructurii şi a capacităţilor grupării militante Hamas.

Bombardamentele cu tancuri din zonă au lovit case şi moschei, ucigând cel puţin trei palestinieni şi rănind mai mulţi alţii, au declarat medicii locali.

În sud, în Khan Younis, un atac aerian israelian a ucis cel puţin cinci persoane, printre care un soţ şi o soţie şi cei doi copii ai lor, care se aflau într-un cort, au declarat medicii.

În raportul său zilnic, Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că cel puţin 130 de palestinieni au fost ucişi şi peste 1.000 răniţi în urma focurilor de armă şi a atacurilor militare israeliene din ultimele 24 de ore, unul dintre cele mai mari bilanţuri din ultimele săptămâni.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Israelului cu privire la incidentele din Deir al-Balah şi Khan Younis.

Surse israeliene au declarat că motivul pentru care armata nu a intrat în districtele Deir al-Balah a fost suspiciunea că Hamas ar putea ţine ostatici acolo. Se crede că cel puţin 20 dintre cei 50 de ostatici rămaşi în captivitate în Gaza sunt încă în viaţă.

Familiile ostaticilor şi-au exprimat îngrijorarea pentru rudele lor şi au cerut explicaţii din partea premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului apărării Israel Katz şi a şefului armatei cu privire la modul în care îi vor proteja.

Autorităţile sanitare din Gaza au avertizat că în zilele următoare ar putea avea loc „decese în masă” din cauza foametei, care a ucis cel puţin 19 persoane de sâmbătă, a declarat ministerul sănătăţii din teritoriul controlat de Hamas.

Autorităţile sanitare spun că spitalele au rămas fără combustibil, ajutoare alimentare şi medicamente, riscând oprirea operaţiunilor vitale.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Khalil Al-Deqran, a declarat că personalul medical depinde de o singură masă pe zi şi că sute de persoane se înghesuie zilnic la spitale, suferind de oboseală şi epuizare.

În sudul Gâzei, Ministerul Sănătăţii a declarat că o unitate sub acoperire israeliană l-a reţinut luni pe Marwan Al-Hams, şeful spitalelor de campanie din Gaza, într-un raid în care a fost ucis un jurnalist local şi rănit un altul în faţa unui centru medical de campanie gestionat de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

Un purtător de cuvânt al CICR a declarat că CICR a tratat pacienţii răniţi în incident, dar nu a făcut alte comentarii cu privire la starea lor. Acesta a declarat că este „foarte îngrijorat de siguranţă şi securitatea” din jurul spitalului de campanie.

Armata israeliană nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Israelul a efectuat raiduri şi a atacat spitale din toată Gaza în timpul războiului, acuzând Hamas că le foloseşte în scopuri militare, acuzaţie pe care grupul o neagă. Trimiterea de forţe sub acoperire pentru a efectua arestări este un lucru rar.

Incursiunea în Deir al-Balah şi numărul crescând de morţi par să complice eforturile de a asigura un armistiţiu între Hamas şi Israel în cadrul negocierilor mediate de Qatar şi Egipt, cu sprijinul SUA.

Un oficial Hamas a declarat duminică pentru Reuters că gruparea militantă este indignată de numărul crescând de morţi şi de criza alimentară, şi că acest lucru ar putea afecta negocierile privind un armistiţiu de 60 de zile şi acordul privind ostaticii.

UNRWA, agenţia ONU pentru refugiaţi dedicată palestinienilor, a declarat duminică că primeşte mesaje disperate din Gaza în care se avertizează asupra foametei, inclusiv de la propriul personal, pe fondul creşterii vertiginoase a preţurilor alimentelor.

„Între timp, chiar în afara Gâzei, în depozitele UNRWA există suficiente provizii de alimente pentru întreaga populaţie pentru mai mult de trei luni. Ridicaţi asediul şi permiteţi ajutorului să intre în siguranţă şi în cantităţi suficiente”, a declarat agenţia.

Ministerul Sănătăţii a declarat duminică că cel puţin 67 de persoane au fost ucise de focurile israeliene în timp ce aşteptau camioanele cu ajutoare ale ONU să intre în Gaza. Acesta a declarat că cel puţin 36 de persoane care solicitau ajutor au fost ucise cu o zi înainte.

Armata israeliană a declarat că trupele sale au tras focuri de avertisment pentru a elimina ceea ce a numit „o ameninţare imediată”. IDF a afirmat că primele concluzii sugerează că numărul victimelor raportat este exagerat.

Armata israeliană a declarat că „consideră transferul ajutorului umanitar în Fâşia Gaza o chestiune de cea mai mare importanţă şi depune eforturi pentru a permite şi facilita intrarea acestuia în coordonare cu comunitatea internaţională”.

Războiul a început când militanţii conduşi de Hamas au pătruns în Israel pe 7 octombrie 2023, ucigând 1.200 de persoane şi luând 251 de ostatici înapoi în Gaza, potrivit datelor israeliene.

Campania militară israeliană împotriva Hamas în Gaza a ucis de atunci peste 59.000 de palestinieni, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii, a strămutat aproape întreaga populaţie şi a provocat o criză umanitară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor