CEC de la Chişinău a spus NU Blocului Pobeda, înfiinţat de Şor la Moscova, pentru participarea la parlamentarele din toamnă

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a refuzat înregistrarea blocului electoral „VICTORIE - ПОБЕДА” pentru participarea la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025. Cererea privind constituirea blocului electoral a fost înaintată la CEC de către patru partide politice afiliate oligarhului fugar Ilan Şor: Partidul Politic „RENAŞTERE”, Partidul Politic „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”, Partidul Politic „ŞANSĂ” şi Partidul Politic „VICTORIE”.
„Urmare a identificării unor carenţe în documentele prezentate, Comisia a solicitat celor patru partide politice constituente ale blocului electoral elucidarea unor aspecte care au intervenit la etapa examinării preliminare a actelor prezentate:
- veridicitatea componenţei organelor executive şi asigurarea cvorumului;
- denumirea blocului;
- lista numerică şi nominală a membrilor partidului politic care cad sub incidenţa art. 3 privind declararea averii şi a intereselor personale, ce urma a fi prezentată Agenţiei Servicii Publice;
- capacitatea juridică a persoanei delegate să reprezinte blocul;
- documente contabile primare care să confirme suportarea cheltuielilor direct de către partidele politice care au participat la evenimentul de constituire a blocului, desfăşurat la 6 iulie 2025 în oraşul Moscova, Federaţia Rusă.
Examinând informaţiile prezentate de solicitanţi prin prisma înlăturării carenţelor menţionate, CEC a constatat că subiecţii procedurii administrative nu au reacţionat în mod corespunzător la aspectele semnalate, negând însăşi existenţa carenţelor, fără a se folosi de posibilitatea ajustării acestora, oferită prin operaţiunea administrativă de clarificare”, se arată într-un comunicat al Comisiei.
Referitor la denumirea şi simbolul electoral al blocului, CEC a punctat că denumirea blocului este identică cu denumirea unuia dintre partidele constituente ale blocului, fapt inadmisibil conform normelor legale.
Totodată, CEC a ţinut să menţioneze că, într-o hotărâre similară, care a trecut controlul legalităţii în instanţele de judecată în anul 2024, Comisia Electorală Centrală a respins cererea şi a refuzat înregistrarea unui bloc electoral cu o denumire identică. Unul dintre motivele neînregistrării a fost denumirea blocului electoral propus spre înregistrare, care era identică cu cea a Partidului Politic „VICTORIE”.
Pe de altă parte, Comisia, în urma sesizării Serviciului de Informaţii şi Securitate, a evidenţiat implicarea directă a lui Ilan Şor, lider al Partidului Politic „Şor”, declarat neconstituţional prin hotărârea Curţii Constituţionale din 19 iunie 2023, în formarea aşa-numitului bloc electoral.
Serviciul de Informaţii şi Securitate a informat Comisia despre desfăşurarea, pe 6 iulie 2025, la Moscova, Federaţia Rusă, a unui eveniment în cadrul căruia au fost prezenţi membrii implicaţi în solicitarea înregistrării blocului electoral, precum şi Ilan Şor, care a anunţat public intenţia blocului „Victorie” de a depune actele pentru participarea la alegerile parlamentare şi schimbarea puterii politice din ţară „cu orice preţ”.
Conform constatărilor Serviciului de Informaţii şi Securitate, acţiunile de la acest eveniment relevă un atentat la ordinea constituţională existentă, cu instigare la nerespectarea acesteia, creând o stare de ostilitate faţă de instituţiile statului, a remarcat CEC.
În acest context, Comisia consideră că implicarea directă a unei persoane care exercita funcţia de lider al unui partid declarat neconstituţional în constituirea şi promovarea unui bloc electoral reprezintă nu doar o încălcare a prevederilor legale, ci şi o formă de continuare mascată a activităţii partidului interzis, în contradicţie cu efectele obligatorii ale hotărârii Curţii Constituţionale şi cu legislaţia în vigoare.
Astfel, Comisia Electorală Centrală a atras atenţia că partidele politice care formează blocul electoral „Pobeda”, după intrarea în vigoare a modificărilor legislative, nu s-au disociat de partidul politic „Şor”, declarat neconstituţional.
În acest sens, CEC a sesizat Ministerul Justiţiei în vederea verificării oportunităţii declanşării procedurii de încetare a activităţii acestor patru entităţi. Totodată, CEC îşi reiterează poziţia potrivit căreia credibilitatea procesului electoral poate fi asigurată numai prin organizarea unor alegeri libere şi corecte, iar participarea în procese electorale a unor subiecţi neaveniţi, conform cadrului legal pertinent, atentează la corectitudinea alegerilor.
În opinia expertului în domeniul integrării europene şi al securităţii de la Comunitatea watchdog Moldova, Andrei Curăraru, blocul lui Şor a făcut tot posibilul pentru a nu fi înregistrat în cursa electorală pentru parlamentare, punctând că „fix aşa au vrut”.
„Pe 19 iulie, CEC a interzis înregistrarea blocului Pobeda. Patru partide controlate de reţeaua Şor – Renaştere, Şansă, Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei şi, evident, Pobeda – acelaşi mecanism ca în 2024, aceleaşi feţe, alte sigle, acelaşi scop - cumpărarea votului.
Respingerea a fost pretextul. Urmează tura cu ʻsuntem victimele dictaturii europeneʼ, dar pe teren nimic nu s-a oprit: carduri MIR în 2024, concerte ruseşti, transport plătit, corturi cash. Acum apare şi Cripto, moneda A7A5, creată în 2025 pentru achiziţii externe, inclusiv arme din China, dar e perfectă şi pentru alegeri: discretă, nelimitată, imposibil de urmărit în timp real”, a menţionat în acest sens Andrei Curăraru, într-o postare video pe pagina sa de Facebook.